Natsid plaanisid Winston Churchilli ära koristada plahvatava šokolaadi abil

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Winston Churchill 1953. aastal
Winston Churchill 1953. aastal Foto: SCANPIX

Suurbritanniast paar aastat tagasi päevavalgele tulnud kirjas seisab, et natsid plaanisid Briti peaministri Winston Churchilli tappa plahvatava šokolaadi abil.

Natsi-Saksamaa diktaatori Adolf Hitleri käsilaste plaan kandis koodnime «Surm šokolaadi läbi», kirjutab The Telegraph.

Natsi pommivalmistajad võtsid tumeda šokolaadi tahvli, panid sellele kihi plahvatavat ainet ning pakkisid luksusliku välimusega pakendisse. See šokolaad kandis nime Peter`s Chocolate.

Sakslased oleks selle šokolaadi toimetanud Suurbritannias nende heaks töötanud agentide abil Churchilli söögituppa, mida peaminister kasutas Teise maailmasõja päevil ka nõupidamisteruumina.

Dokumendis seisab, et see šokolaaditahvel oleks tapnud plahvatades kõik sellest mitme meetri raadiuses olnud.

Kuid see plaan kukkus Briti luure tõttu läbi ning agendid teatasid leiust MI5 ühele juhile Lord Victor Rothschildile.

Lord Rotchild kontakteerus kunstnik Laurent Fishiga, kellel palus teha plahvatavast šokolaadist joonistused. Nende abil hoiatati inglasi vaenlase šokolaadi eest.

Lord Rothschildi kiri Fishile pärineb 4. maist 1943. aastast ning see on kirjutatud Londonis asunud salapunkris. Kirjal oli märkus «salajane» ning kirjeldus, kuidas ja miks šokolaad plahvatab.

Selle kirja tõi päevavalgele Fishi naine, ajakirjanik Jean Bray pärast kunstniku surma 2009. aastal.

Sir Winston Churchill (1874 – 1965) oli Suurbritannia riigitegelane, poliitik ja publitsist. Vaadetelt konservatiiv, kuid kuni 1924. aastani liberaal. Oli 1911 – 1915 Suurbritannia mereminister, 1918 – 1921 sõja- ja lennuväeminister  ning 1940 – 1945 ja 1951 – 1955  peaminister. Sai 1953. aastal Nobeli kirjandusauhinna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles