Prantsuse linn nõuab Plantagenet` dünastia eest kompensatsiooniks kroonijuveele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inglismaa ja Briti monarhide krooni koopia
Inglismaa ja Briti monarhide krooni koopia Foto: SCANPIX

Prantsuse linn Angers, mis oli Inglismaa kuningate Plantagenet liini algkoduks, nõuab selle dünastia eest kompensatsiooniks Inglismaa ja Briti monarhide kroonijuveele.

Angers`i esindajate sõnul on neil need juveelid õigus saada selle eest, et Tudori dünastia kuningas Henry VII lasi hukata Plantagenet` liini viimase ametliku esindaja Warwicki krahvi Edwardi, kirjutab The Telegraph.

Loire`i orus asuv Angers oli Anjou provintsi keskus ning samas Inglismaad 1154 – 1485 valitsenud Plantagenet`i suguvõsa algkodu.

Sellest dünastiast pärinevad sellised kuulsad kuningad nagu Richard Lõvisüda ja Henry V.

Selle suguvõsa ametlik meesliin lõppes koos Edward Plantagenet`ga, kes hukati Toweris 1499. aastal.

«Edwardi hukkamine on põhjuseks, miks Angers`il on õigus Plantaganet` de eest kroonijuveele nõuda,» seisab Angers`i linna kodulehel.

Ka on seal, et «25-aastane Edward hukati ebaõiglaselt  esimese Tudorite soost kuninga Henry VII käsilaste poolt. Linna nõuab vabandamist ning 513 aasta eest kompensatsiooni».

Tänapäeval ulatub kompensatsioon 500 aasta eest miljarditesse naeltesse, kuid Angers on nõus vaid praeguse Briti monarhi Elizabeth II kroonijuveelidega.

Sellisele Elizabeth II-le suunatud petitsioonile on alla kirjutanud sadu Plantagenet` suguvõsa pooldajaid.

Ka seisab linna leheküljel, et Tudorid, Inglismaa ja ka nüüdne Suurbritannia korraldasid riikliku kuriteo dünastia vastu, mis mängis Briti saartest maailmariigi tegemisel tähtsat rolli.

Angers soovib Briti kroonijuveeli vaatamiseks välja panna kohalikku Saint Aubini torni.

Angers edastab Elizabeth II ametliku petitsiooni selle aasta septembris Angers`i iga-aastase kultuurifestivali Accroche-Cœurs´i ajal.

Briti asjatundjate sõnul pärinevad praegused Briti kroonijuveelid kuningas Charles II ajast, kes elas ja oli võimul väga kaua aega pärast seda, kui Edward Plantagenet hukati.

Eelmised kroonijuveelid lasi hävitada lordprotektor Oliver Cromwell, kui ta andis 1649. aastal käsu kuningas Charles I hukata.

Angers`i linnavalitsuse esindaja sõnul ei ole neil vist eriti suurt võimalust Plantaganet` suguvõsa kroonijuveele tagasi saada, kuid nad vähemalt juhivad tähelepanu sajandeid tagasi aset leidnud ebaõiglusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles