Al-Qaeda terroristid kannatavad enesekaitse kompleksi all?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Al-Qaeda liikmed koos endise juhi Osama bin Ladeni pildiga
Al-Qaeda liikmed koos endise juhi Osama bin Ladeni pildiga Foto: SCANPIX

USAs hiljuti avaldatud provokatiivse uuringu kohaselt ei ole terroriorganisatsiooni Al-Qaeda eesmärgiks hävitada lääne tsivilisatsioon, vaid selle organisatsiooni liikmetel on enesekaitsekompleks.

See uuring tekitas Al-Qaeda tõttu lähedasi kaotanutest viha, kirjutab Daily Mail.

Uuringus seisab, et terroriorganisatsiooni liikmete eesmärgiks ei ole rünnakuid, vaid enesekaitse.

Uuringuis analüüsiti 2000 Al-Qaeda ja teiste islamistlike äärmusrühmituste propagandistlikke tekste. Neist selgus, et selle rühmituse liikmed tunnevad end ohustatuna.

Uuringu teinud kaasasid ka koraani ning leidsid, et äärmusislamistide sõnumites keskendutakse usule ja lootusele.

Uurijate sõnul peaks lääs islamiekstremistideks tembeldatute suhtes muutma, kuna need niinimetatud maailmavallutajad ei ole seda.

Lisati, et Al-Qaeda tekstides ei ole just palju koraani tsiteeritud. Ka on koraani ühte äärmuslikumat seisukohta «võitle ja tapa väärusulisi alati, kui neid leiad» tsiteeritud vaid kolmes kohas.

Uurijad panid kirja rohkem kui 1500 Koraanist pärit tekstosa, mida ekstremistid kasutavad oma tegevuse õigustamiseks.

«Nende propagandistlikes tekstides on üsna vähe äärmuslikku. Läänes levinud arusaama kohaselt tahavad islamistid maailma vallutada. Tegelikkuses ei pea see paika. Meie uuring seadis kahtluse alla teooria tsivilisatsioonide kokkupõrgetest,» sõnas USA vabade kunstide ja teaduse kolledži uurija Bennett Furlow.

Uuringut juhtinud Jeff Halverson lisas, et kui läänemaailm näitab äärmusislamiste julmade tapjatena, siis nende kultuuriruumi kogukonnad näevad neid kaitsjatena ja võitjatena. Selline erinev vaatepilt muudab samas aga kahe osapoole vahelise kommunikatsiooni võimatuks.

Al-Qaedat tuntuimaks liikmeks peetakse selle endist juhti Osama bin Ladenit, kelle USA mereväe eriüksus möödunud aasta mais Pakistanis Abbottabadis maha lasi.

USA sõnul oli bin Laden 11. septembri 2001. aasta terrorirünnakute peaarhitekt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles