Tagasi
Ott LeplandAnu SaagimAdeele SeppLea Dali LionMarten Kuningas Laura PritsPussy RiotPussy RiotToomas Hendrik IlvesEvelin IlvesTaavi Rõivas Maire AunasteKaja Kallas
Värskendamiseks tõmba
:

Orangutanid kiigutavad end oksalt oksale energia säästmiseks?

Suurbritannias tehti uuring linnaparkuuri harrastajate kaasabil, tegemaks kindlaks, kuidas orangutanid liiguvad.

REKLAAM
REKLAAM

Tulemused näitasid, et puudel oksalt oksale kiikumine väga energiasäästlik liikumisviis, edastab Helsingin Sanomat.

Orangutanid liikuvad puult puule, kiigutades end okste abil edasi. Miks need ahvid selliselt liiguvad, ei olnud siiani täiesti selge.

Uurijad on juba mõnda aega kahtlustanud, et orangutanid püüavad oma liikumisega energiat kokku hoida, kuid seda oli füsioloogiliselt keeruline uurida.

Suurbritannia Roehamptoni ülikooli teadlased tõid asjasse selgust asendades orangutanid linnaparkuuri harrastajatega.

Linnaparkuur on populaarne noorte seas. Parkuur loodi 1990. aastatel Prantsusmaal ja on sportlik liikumine, mille eesmärgiks on liikuda punktist A punkti B nii kiiresti, sujuvalt ja efektiivselt kui võimalik.

Seda treeningut tuntakse kui l’art du déplacement kui ka free running.

Uurijad ehitasid linnaparkuuri harrastajatele takistusraja, mis jäljendas orangutanide keskkonda. Katsalustel tuli rajal liikuda edasi nagu orangutanidel. Katses osalenud kandsid hapnikumaski, et saaks uurida nende hingamist ja energiakulu.

Uuringu tulemused näitasid, et energiat aitab säästa liikumisviis, milles kiigutatakse end edasi.

Uurijate sõnul aitab see selgitada orangutanide omapära. Näiteks on orangutanid märksa suuremad kui teised puudel elavad imetajad, kuid samas tulevad nad puudelt väga harva maapinnale. Teiseks toituvad nad vaid puuviljadest, mis annavad vähe energiat.

«Orangutanid elavad energeetilises mõttes noateral, mille tõttu on neil kasulik võimalikult vähe energiat kulutada,» sõnasid uuringu teinud.

Uuringust võib kasu olla ka orangutanide kaitsmisel. Orangutanide elukeskkond muutub metsaraide tõttu pidevalt ja selle tõttu vahemaa puude vahel kasvab.

Orangutanid (Pongo pygmaeus) on Kalimantani ja Sumatra ürgmetsade ruuge karvastikuga inimahv. Isaste pikkus 1,5 – 1,8 meetrit, käte siruulatus kuni 2,25 meetrit. Emane on isasest märgatavalt väiksem.

REKLAAM
REKLAAM
Põhjus:

Logi sisse:
Vaata kommenteerimise tingimusi |Näita e-maili avalikult:
REKLAAM
REKLAAM
REKLAAM
REKLAAM
REKLAAM
REKLAAM
Top kommid
Video: endised riigikogulased läksid Savisaart «ravima»
+87
1397815199
Uskumatu foto: Inim-Barbie poseeris ilma meigita!
+67
1397799187
Genka parima sõbra surmast: pärast seda muutusid värvid tuhmimaks
+32
1397779214
Miley Cyrus: olge vait ja lubage mul paraneda!
+22
1397832479
Marilyn Jurmanil on varajane keskeakriis: jäin vallaliseks ja läksin peast hulluks!
+22
1397850639
Beebiootel Airi Vipulkumar Kansar sattus koos abikaasaga trammiõnnetusse
+18
1397923879
REKLAAM
REKLAAM
REKLAAM
REKLAAM
REKLAAM
REKLAAM
REKLAAM
REKLAAM
REKLAAM
REKLAAM
REKLAAM
REKLAAM
REKLAAM
REKLAAM
REKLAAM
REKLAAM
REKLAAM
REKLAAM