Saientoloogia on eriti meelt mööda staaridele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tom Cruise
Tom Cruise Foto: SCANPIX

Seoses saieentoloogiakirikusse kuuluva Hollywoodi staari Tom Cruise`i lahutusega Katie Holmesist on saientoloogia uuesti maailmameedias päevakorrale tõusnud.

Asjatundjate sõnul on saientoloogia usulahk, mis on eriti meelt mööda staaridele, kirjutab IBN Live.

Tom Cruise väidetakse olevat sainetoloogiakiriku juhtidest teisel positsioonil. Samas aga on saientoloogide ümber salapära rohkem kui näiteks kurikuulsa katoliku kirikuga seostatava Opus Dei ümber.

Saientoloogiakirikusse kuuluvad peale Tom Cruise`i veel näiteks John Travolta.

Kunagi sinna kuulunud Josh Brolini sõnul astus ta sealt välja, kuna ta nägi, mida Travolta tegi kunagise staari Marlon Brandoga.

Brolin avaldas oma saientoloogidega seotud mälestused möödunud aastal väljaandes The New Yorker.

Brolin oli koos Travoltaga ühel peol, kui sinna saabus mootorrattaõnnetuses kannatada saanud Marlon Brando.

Travolta teatas Brandole, et ta võib kaasstaari hetkega terveks teha, kuna tal on saientoloogide oskused.

Travolta puudutas Brando kannatada saanud jalga, sulges silmad ning hakkas kätega ravima. Juhtum ehmatas Brolini, sest ta ei olnud varem midagi sellist kogenud.

Saientoloogide hulka kuuluvad ka laulja Elvis Presley lesk Priscilla Presley, komöödianäitleja Jenna Elfman, sarja «70´s Show» näitleja Danny masterson ja ta abikaasa Bijou Philllips, «My Name isa Earl» näitleja Jason Lee, filmi «Rum Diaries» näitleja Giovanni Ribisi ning animsarja «Simpsonid» tegelasele Bart Simpsonile hääle andev Nancy Cartwright.

Carthwright on kasutanud oma tegelaskuju Barti selleks, et inimesi meelitada saientoloogide üritustele.

Cartwright on kuulunud saientoloogiakirikusse alates 1989. aastast ning annetanud sellele miljoneid dollareid.

Saientoloogia (inglise keeles scientology) on USA ulmekirjaniku L. Ron Hubbardi poolt välja töötatud uskumuste ja meetodite kogum. Hubbardi kontseptsiooni kohaselt on tegemist uue religiooniga ning selle tõttu kannab organisatsioon nime saientoloogiakirik.

Kriitikute sõnul on saientoloogia ideoloogia, mille abil masseidega manipuleeritakse. Ka on väidetud, et saientoloogiakirik on ohtlik organisatsioon, mille meetodid ja mehhanismid sarnanevad totalitaarse režiimi omadega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles