Taist leiti maailma väikseim kärbes

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kärbes
Kärbes Foto: Toomas Huik / Postimees

Zooloogid leidsid Taist uue kärbseliigi, mille esindajad on maailma väikseimad kahetiivalised.

Selle liigi täiskasvanud isendite pikkus on vaid 0,4 millimeetrit, olles tavalisest toakärbsest 15 korda väiksem ja viis korda väiksem kui äädikakärbes, edastab Helsingin Sanomat.

Uus liik sai teaduslikuks nimeks Euryplatea nanaknihali ning see on esimene selline, mis on leitud Aasiast.

Uue liigi kohta on veel vähe teada, kuid selle sugulasliik Euryplatea eidmanni on sipelgate parasiit.

Täiskasvanud väiksed kärbsed munevad oma munad sipelgatele ning tõugud arenevad sipelga kehas. Tõugud söövad sipelga pea seest tühjaks ning sipelgas kaotab pea.

Kui sipelgalt on pea ära kukkunud, siis elab tõugust arenev kärbes selles kestas veel kaks nädalat ning väljub sellest täiskasvanud isendina.

Uurijate sõnul võib Euryplatea nanaknihali muneda oma munad kõige väiksematele sipelgatele ning käituda sama moodi nagu ta sugulasliigi esindajad.

«Putukateadlased on siiani oletanud, et kõige väiksemad sipelgad on selliste kärbeste eest kaitstud. Kuid leid näitas, et nii ei pruugi see olla,» sõnas USA Los Angelese loodusmuuseumi esindaja Brian Brown.

Uus leitud  kärbseliik kuulub Phoridae sugukonda.

Pilti vaata siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles