Saientoloogiakirikust välja astunud filmirežissöör paljastas saladusi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Režissöör Paul Haggis (vasakul) koos näitleja Sean Penniga
Režissöör Paul Haggis (vasakul) koos näitleja Sean Penniga Foto: SCANPIX

Oscari võitnud filmirežissöör, produtsent ja stsenarist Paul Haggis kuulus saientoloogiakirikusse 34 aastat.

57-aastane Paul Haggis astus saientoloogiakirikust välja 2009. aastal ning möödunud aastal paljastas ta USA väljaandele The New Yorker selle organisatsiooni saladusi, kirjutab Huffington Post.

Haggise sõnul püüavad saientoloogid teda mustata, kuna ta keeras neile selja.

Kuid mustamise põhjuseks on ka asjaolu, et Haggis annab koostöös The New Yorker ajakirjanikuga välja saientoloogia telgitaguseid paljastava raamatu «Heretic of Hollywood».

Haggise sõnul põhjustas ta väljaastumise osalt see, et ta tütar on lesbi ning saientoloogid peavad homosid saatana saadikuteks.

Haggise väljaastumist loetakse selle organisatsiooni kaotuseks, kuna 1980. aastatel oli temast saanud üks juhtfiguure.

Haggise kinnitusel tuli läbida mitmeid initsiatsiooniastmeid, et saavutada kõrgeim aste. Igal astmel olid oma rituaalid.

Kui ta oli tegemas kolmandat astet, kästi tal minna Los Angeleses koos tühja diplomaadikohvriga ühte majja, kus oli materjal kolmanda tasandi teadmiste kohta. Talle pisteti seal kohvrisse mapp, mille vahel oli tekst. Haggis juhatati õppetuppa seda lugema.

Kui Haggis ei saanud talle antud tekstist aru, kästi tal seda uuesti lugeda. Haggis küsis saatjalt, kas tegemist on kodeeritud tekstiga.

«Ei. See on see, mida ta on. Loe ja saa aru,» oli soovitus.

1985. aastal sai väljaanne Los Angeles Times oma kätte saientoloogiakiriku kolmanda astme materjali ja avaldas selle.

Saientoloogid usuvad, et Maa probleemid said alguse 75 miljonit aastat tagasi, kui üheksa planeedi föderatsiooni juhtis pahatahtlik valitseja Xenu.

Planeedid olid ülerahvastatud ning Xenu otsustas enamiku inimestest hävitada vesinikpommiga. Surnute hinged ei saa rahu ning mõjutavad siiani Maa inimeste elu.

Haggis luges seda kolmanda astme teksti ja pidas seda hullumeelsuseks. Sellest hoolimata ei astunud ta kohe sellest organisatsioonist välja, vaid alles 24 aastat hiljem.

«Kui ma oleksin kohe kõiki nende teooriaid kuulnud, oleksin nende üle irvitanud ning kohe selja pööranud ning uksest välja astunud,» tõdes režissöör.

Haggises hakkasid kahtlused tekkima, kui ta hakkas saientoloogide teooriaid ja elu sügavamalt uurima.

Ta sai teada lastest, kes töötasid nagu orjad organisatsiooni Sea Org heaks. Lastega oli sõlmitud lepingud miljarditeks aastateks ning lepingus seisis, et ka tulevastes eludes peavad nad selle organisatsiooni heaks töötama.

«Nad olid 10 – 12-aastased lapsed. Neil oli leping miljarditeks aastateks. Kuidas nende vanemad sellega nõustusid?» küsis Haggis.

Haggise sõnul on saientoloogide toetusvõrgustik väga suur, kuid samas võib selle lõksu jääda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles