Massimõrvar Breivik läheb Norrale kalliks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oslo lähedal asuv Ila vangla
Oslo lähedal asuv Ila vangla Foto: SCANPIX

Hoolimata sellest, kas Norra massimõrvarile Anders Behring Breivikile määratakse sundravi või tavaline vangistus, läheb ta ikkagi Norrale väga kalliks.

Breivik maksab oma tegude eest, kuid nende eest maksavad ka Norra maksumaksjad, kirjutab iltasanomat.fi.

Kuna Breivik on kuulutatud ühiskonnale väga ohtlikuks, siis ei ole ta vangistuses või sundravil koos teistega, vaid üksinda.

Breiviki vangistuskohaks olevasse Ila vanglasse rahatakse ka erapalat, mille rajamiseks kulub 1 889 225  Norra krooni (265 000 eurot). Kuid neli seina ei pruugi Breivikit kinni pidada ja selle tõttu palgatakse teda valvama veel 20 professionaalselt valvurit.

Norra väljaannete andmetel maksab sellises palatis ööpäevane ravi üle 30 000 Norra krooni (4000 eurot). Aastas kulub Breiviki ravile seega 11, 25 miljonit Norra krooni (1,5 miljonit eurot).

Norra tervishoiuministeeriumi kinnitusel vajab Ila vangla Breiviki, vanglaametnike ja ülejäänud isikute turvalisuses tagamiseks personali juurde.

«Suur hulk lisaametnikke läheb üsna kalliks, kuid praegu on veel vara täpsest arvust rääkida,» selgitas tervishoiuministeeriumi esindaja Robin Kåss.

Breivik paigutatakse igal juhul Ila vangla erasektsiooni, kus teda juba praegu valvab neli isikut hommikuses ja õhtuses vahetuses.

Meditsiinitöötajad on samuti ööpäevases valves. Psühholoog või psühhiaater kutsutakse vajadusel.

Breiviki kasutada on magamisruum, eluruum, vannituba, WC ja väike jõusaal. Ruumide vahelisi ukse ei lukustata, ta saab nende vahel vabalt liikuda. Breiviki juurdepääs Ila vangla teistesse ruumidesse on aga takistatud.

Vangivalvurid saavad Breiviki rahustamiseks kasutada erivoodit, kuhu saab inimese kinni siduda.

Selle aasta märtsis Brevikile tehtud vaimse tervise uuring maksis ööpäevas 98 000 Norra krooni (13 000 eurot). Uuringu kogumaksumus on 2,1 miljonit Norra krooni (280 000 eurot).

Breivik tappis möödunud aasta suvel 77 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles