Teadlased uurisid, kuidas kohv üle tassi ääre ei loksuks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased uurisid, kuidas kohv üle tassi ääre ei loksuks
Teadlased uurisid, kuidas kohv üle tassi ääre ei loksuks Foto: SCANPIX

USA California ülikooli teadlased tegelesid ebatavalise probleemiga  - kuidas ennetada kohvi üle tassi ääre loksumist.

Kui tass käes liikuda, siis tihtipeale loksub jooki üle ääre, kirjutab news.com.au.

Professor Rouslan Krechetnikov ja magistrant Hans Meyer said kohvi üle tassi ääre loksumise uurimise idee ühel konverentsil osaledes. Meestele jäi silma, kui raske oli kaasteadlastel täis kohvitassiga liikuda.

Uuring näitas, et kohv loksub tassist enamasti välja siis, kui tassiga käies on tehtud  7 – 10 sammu. Kohvi liikumine tassis sünkroniseerub tassi kandja jalgade liikumisega. Enamik inimesi hakkab liikuma aeglaselt ning liikudes kiirus kasvab. Seitsmenda sammu juures on kiirus juba nii suur, et astujaga samas taktis liikuv vedelik hakkab üle tassi ääre välja voolama.

Uurijad panid tähele ka seda, et inimesed kõnnivad kiiremini, kui nad enda ette vaatavad. Käimine aeglustub, kui kõndija hakkab jälgima kohvitassi.

Krechetnikov ja Meyer panid tähelepanekute alusel kokku soovitused, kuidas täis kohvitassiga liikuda: aeglusta kiirust, vaata kohvitassi, mitte enda ette, ära pane kohvitassi liiga täis ehk jäta kohvi loksumisele ruumi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles