Mida soovitab Argo Ader jaanipäeval alkoholi kõrvale manustada?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argo Ader soovitab rasvast toitu jaanipäeval mitte liigselt tarbida!
Argo Ader soovitab rasvast toitu jaanipäeval mitte liigselt tarbida! Foto: Viktor Burkivski

Argo Aderi nõuandesalves leidub soovitus nendele, kelle ainsaks liikumiseks on piltlikult öeldes lihakatla juures uue seakintsu järel käimine.

«Kui oled taldrikul tühjaks söönud, siis enne uue portsu toomist pea kindlasti umbes 20minutiline paus. Selle ajaga jõuab info ajju, et kõht on täis ning tühja kõhu tunne leevendub,» selgitab Argo ülikooli füsioloogialoengutes ajuskanneeringu tulemusi tutvustava peatüki materjali.

Tõepoolest, enne, kui asud taldrikule järjekordset lihamäge ammutama, mis on kohati kõrge nagu Munamäe torn, pea hoogu ja kasvõi jaluta natukene.

«Liikumine ei tähenda just üle lõkke hüppamist,» manitseb ta uljaspäid mitte mängima Jaaniõhtul Jaak Uudmäed või Erki Noolt. See võiks olla midagi märksa proosalisemat. Lausa romantilist. «Hea oleks ka pärast söömist teha üks õhtune jalutuskäik sõnajalaõit otsima,» soovitab Janika Koch-Mäe.

Vanad seltskonnamängud ausse!
Kindlasti oleks mõistlik aga pööningult alla tuua ja tolmust puhtaks pühkida vanaemade seltskonnamängude raamat, mille lehekülgedelt võiks leida inspiratsiooni põnevateks tegevusteks.

Köieveost ja munakandmismaratonist kuni luuaviske võistluseni.  Ning muidugimõista ohtra jalakeerutamiseni.

Aune Aunapuul on selleks puhuks kuldaväärt nõuanne: «Hea enesetunde valem jaaniõhtuks võiks väikses huumorivõtmes olla reegel «Üks amps võrdub üks tants!» Pistad kanakoiva põske ning palud lauanaabri tuljakule.

Aga mis Eesti Jaanipäev see ilma õlle-veinita on? - võivad pahasemad traditsioonide kummardajad siinkohal küsida.

Siiski-siiski. Selle asemel, et ennast kusagil kuuse all pildituks kammida, suguseltsiga tülli minna ning kukeseentega hommikuni võidu magada, tasuks piiri pidada ka selle va hundijalavee ning muu alkoholi manustamises.

«Soovitaksin õlle ja veini kõrvale juua kindlasti palju vett, sest organism vajab seda,» ütleb Argo ning soovitab kaloraaži vähendamiseks isegi lahjendada veini puhta veega.

Nii et nautige aasta valgeimat ööd, mõnusat seltskonda ning head sööki-jooki. Ning muidugi: «Tantsige ja lõbutsege meeletult,» võtab kõigile jaanitulelistele mõeldud soojad soovitused kokku Sven Idarand.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles