Saksa «metsapoiss» sai inspiratsiooni Zeitgeist liikumisest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa «metsapoiss» Robin van Helsum
Saksa «metsapoiss» Robin van Helsum Foto: SCANPIX

Saksa «metsapoiss, kes ostus hollandlaseks Robin Van Helsumiks, sai idee oma väljamõeldud looks vasakäärmuslikust Zeitgeist liikumisest, mis näeb oma eesmärgina kapitalismi ja turumajanduse hävitamist.

Van Helsum ilmus Berliini möödunud aasta novembris väites, et ta elas aastaid metsas koos isaga, kes lõpuks suri, kirjutab The Telegraph.

Poissi uuriti ning ta rääkis siis vaid inglise keelt. Oletati, et ta on umbes 17-aastane.

Berliini politsei avalikustas sel kuul «metsapoisi» foto, mille abil ta sugulased ja sõbrad ta ära tundsid.

20-aastane Hollandi noormees pärineb Hollandi-Saksa piiri ääres asuvast Hengelost. Ta sõprade sõnul huvitus ta äärmusradikaalsest Zeitgeist liikumisest.

Zeitgeist andis välja mitu filmi, milles kritiseeritakse turumajanduskapitalismi. 2007. – 2011. aastani tehtud filmides esitatakse tänapäeva läänemaailma põhitalaks olevat kristlust kui suurt pettust.

21-aastase Maryn Berfloesi sõnul sai ta sõber Robin Van Helsum idee kehastuda kellekski teiseks just neist filmidest. Ta läks Berliini koos sõber Lexiga.

Zeitgeisti liikumise asutajal ja juhil Peter Josephil on Saksamaa pealinnas Berliinis suur toetajaskond.

Hollandi poiss sai idee rääkida oma metsas elamisest ja isa mahamatmisest just Zeitgeisti «ökosõdalaste» eeskujul.

«Minu arvates ei olnud Robin rahul sellega, milline on nüüdisaegne ühiskond. Ta hakkas ka ise looma teooriaid, kuhu peaks ühiskond ja majandus suunduma ning kuidas olla rahast sõltumatu,» sõnas sõber.

Berfloesi sõnul ootavad nad Van Helsumi koju tagasi

Van Helsumi reisikaaslane Lex ei suutnud pingele vastu pidada ning läks kiiresti Hollandisse tagasi.

Saksamaa politsei sõnul ei saa nad sundida Van Helsumit Hollandisse tagasi pöörduma.

Saksamaal poisi eest hoolt kandnud sotsiaaltöötajate sõnul on nad imestunud, kuidas noormees nii kaua suutis kedagi teist teeselda.

«Tegemist on väga hea ümberkehastumisega. Teismeliste seas on kodust ära jooksmised üsna sagedane, kuid siinse juhtumi puhul on tõeline põgenemine fantaasiamaailma,» selgitas lastepsühholoog Michael Günter.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles