Arstid: puberteet võib alata juba kolmeaastastel

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tüdruk
Tüdruk Foto: AP / Scanpix

Briti arstide sõnul võib tänapäeva lastel alata puberteet juba kolmeaastaselt.

Uurijate arvates võivad selle põhjuseks olla joogivees ja toidus leiduvad hormoonid, vahendab Sciencedaily.com.

Arstide kinnitusel on kolmeaastastel tüdrukutel täheldatud rindade kasvamist ja muid puberteedi algusega seotud kehalisi muutusi. Mõnel tütarlapsel on menstruatsioon alanud lapseeas.

«Alates 1990. aastatest on täheldatud, et lastel algab puberteet aina varem. Selle tekkepõhjuseks võivad olla vees ja toidus sisalduvad hormonaalsed ained,» selgitasid teadlased.

Uurijad tõid näiteks Hayley Hildeni tütre Ellie-May, kes kolmeaastaselt nägi füüsiliselt välja, nagu ta oleks üheksa-aastane ja kannatas teismelistele omaselt hormoonide poolt tekitatud vihapursete käes.

Lapse ema ei suutnud uskuda, kui arstid ütlesid, et ta tütar on puberteediikka jõudnud, kuid oma tegeliku vanuse tõttu vajab ravi, et seda aeglustada.

Varajase puberteedi tõttu haiglas uurimisel olnud viieaastasel Harley Teddsil hakkasid nii rinnad kui ka karvad kasvama.

«Tundsin, et kõik vaatasid mind. Selle tõttu lasin emal nii kaenla alt kui ka säärtelt karvad ära raseerida,» lausus nüüd kümneaastane Harley.

Arstide arvates mängib lisaks toidus sisalduvatele hormoonidele varajase puberteedi algamise juures rolli ka ülekaalulisus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles