Rootslased kavatsevad Karl XII surma saladuse lahendada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi kningas Karl XII (1697 - 1718). Axel Sparre maal aastast 1715
Rootsi kningas Karl XII (1697 - 1718). Axel Sparre maal aastast 1715 Foto: Wikipedia.org

Grupp Rootsi teadlasi kavatseb kuningas Karl XII jäänuseid uurida, et lahendada müsteerium, kes kuninga 1718. aastal tappis.

Rootsi kuningliku tehnoloogiainstituudi professori Stefan Jonssoni sõnul on teadlased ammu soovinud lahendada kuninga surma saladuse, kirjutab thelocal.se.

Karl XII valitses Rootsit 1697. aastast kuni oma surmani 30.novembril 1718. aastal. Sinivereline hukkus Norra invasiooni käigus.

Seni on ajaloolased välja käinud mitu versiooni, kes võis kuninga maha lasta. Kui üks osa Rootsi ajaloolasi on veendunud, et kuningalt elu võtnud lasu tegi keegi vaenlastest, siis teised arvavad, et Karl XII hukkus kaasmaalase, rootslase käe läbi. Väidetakse ka, et kuninga tapnud kuul oli tehtud tema kuue küljes olnud hõbenööbist.

Karl XII surnukeha asub Stockholmis Riddarholmeni kirikus sarkofaagis ja viimati avati see  1917.aastal, kuid siis kuninga surmaga seotud saladust lahendada ei suudetud.

«Loodame tänapäeva teadustehnoloogiat appi võttes Karl XII hukkumise saladuse lahendada. Eelkõige uurime kuninga koljut ja selles olevat kuuliauku,» lausus Jonsson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles