HI-viirusest paranenud mees ei ole täielikult paranenud?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Timothy Ray Brown
Timothy Ray Brown Foto: SCANPIX

Teadlased uurisid hiljuti uuesti ameeriklase Timothy Ray Browni, keda peetakse HI-viirusest paranenuks, organismi ja kudesid.

Uuring näitas, et ta võib ikka olla viiruse kandja, kuid osa teadlastest eitab seda, kirjutab Helsingin Sanomat.

Brown, keda esialgu tunti kui «Berliini patsienti» on siiani ainus inimene maailmas, keda peetakse HI-viirusest paranenuks. Mees paranes luuüdi siirdamise abil. Sellega raviti ta leukeemiat.

Brown sai luuüdi doonorilt, kes oli geenimutatsiooni tõttu HI-viirusele immuunne.

Pärast luuüdi siirdamist ei kasutanud Brown enam HI-viiruse raviks mõeldud ravimeid.

Hispaanias Sitgesis  tehti HI-viiruse teemalisel konverentsil ettekanne Browni näitel ja see tekitas HI-viiruse uurijate seas tormi.

USA uurijad uurisid Browni vererakkudest, vereplasmast ja jämesoole rakkudest võetud proove ning leidsid väikeseid HI-viiruse nukleiinhappeosi.

USA teadlaste sõnul nad ei väida, et Brown ei ole paranenud, kuid teiste teadlaste arvates ei pruugi patsient siiski täiesti terve olla.

Õli valas tulle prantslasest HI-viiruse uurija Alain Lafeuillade, kelle sõnul Brownil võib ikka olla viirus või siis nakatus ta uuesti, kuid organism hoiab viirust kontrolli all.

Ühes testis leiti Brownilt ka viiruse antikehi, kuid neid oli väga vähe.

Osa teadlasi on seda meelt, et nüüdses uuringus saadud tulemused võivad olla tingitud testide liigsest tundlikkusest  või näidiste saastumisest.

Kolmas võimalus on, et HI-viirusest on alles vaid väga väikeseid geneetilisi juppe, mis ei ole võimelised looma uut eluvõimelist viirust.

«Uuringute eesmärgiks on teha kindlaks, millal saab inimese täiesti paranenuks lugeda,» sõnas USA California ülikooli teadlane Steven Yukl.

Brown võib pidada end paranenuks, sest ta ei ole vajanud HI-viiruse ravimeid viimased viis aastat ning viiruse sümptomid ei ole tagasi tulnud.

Teadlased jätkavad Browni uurimist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles