Astronoomid avastasid Hawaii teleskoopidega ühe vanema galaktika

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hawaiil Mauna Keal asuv teleskoop
Hawaiil Mauna Keal asuv teleskoop Foto: SCANPIX

Jaapani astronoomide meeskond avastas Hawaiil kilpvulkaanil Mauna Keal asuvate Subaru ja Kecki teleskoopide abil ühe vanema galaktika.

Teadlaste sõnul asub see Maast 12,91 miljardit valgusaasta kaugusel, kirjutab The Telegraph.

Valgusaasta on vahemaa, mille valgus läbib vaakumis ühe aasta jooksul. Üks valgusaasta võrdub 9 460 500 000 000 kilomeetriga.

Ka USA Arizona ülikooli uurijad teatasid hiljuti, et leidsid Maast 13 miljardi valguaasta kaugusel asuva galaktika. See leid tehti Tšiilis asuva teleskoobi abil.

USA California tehnoloogiainstituudi galaktikate moodustumise asjatundja Richard Ellis sõnas, et jaapanlaste avastus on võrreldes teiste samalaadsete leidudega tõsisemalt võetav.

«Jaapanlased kasutavad uuringutes meetodeid, mis sobivad kõigile.  Samas uus leid ei erine kuigi palju varasemastest avastustest,» sõnas Ellis.

2010. aastal teatas Prantsuse teadlaste meeskond, et leidsid NASA kosmoseteleskoobi Hubble abil universumi tekke algusajal tekkinud galaktika, mis asub Maast 13,1 miljardi valgusaasta kaugusel.

2011. aastal aga edastas California ülikooli teadlasterühm, et leidsid 13,2 miljardi aasta vanuse galaktika ja seda samuti Hubble´i abil.

Mõlemast leiust avaldati artikkel ajakirjas Nature.

Ellise sõnul peavad uurijad oma leide veel tõendama mitmete teiste vaatlus- ja uurimismeetodite abil.

Praegu kehtiva teooria kohaselt sai universum alguse Suurest Paugust umbes 13,7 miljardit aastat tagasi. Universum hakkas tihedast olekust plahvatuslikult paisuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles