Neutriinouurijad: Albert Einsteinil oli õigus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Albert Einstein
Albert Einstein Foto: SCANPIX

Euroopa tuumauuringute keskuse CERNi teadlased kinnitasid nüüd, et füüsikateoreetik Albert Einsteinil oli õigus, kui ta väitis, et valguses kiiremini ei saa liikuda.

CERNi teadlased tekitasid möödunud aasta sügisel sensatsiooni, avaldades katse tulemused, mille kohaselt neutriinod liikusid valgusest kiiremini, edastab AFP.

See väide ähvardas seni kehtinud füüsikareeglid pea peale keerata ning osaliselt tunnistada kehtetuks Einsteini 1905. aasta erirelatiivsusteooria. Selle kohaselt on valguse kiirus universumis suurim võimalik kiirus, mida ei saa ületada.

 Valgus liigub vaakumis mööda sirgjoont konstantse kiirusega 299 792 kilomeetrit sekundis.

CERNI teadlased tegid möödunud aasta katse, milles neutriinode liikumiskiirust mõõdeti, kui neutriinovoog liikus Šveitsis Genfi asuvast CERNist 732 kilomeetri kaugusel asuvasse Itaalia  Gran Sasso laborisse.

Neutriinod jõudsid kohale 60 naonosekundit ehk 60 miljardikku sekundit valgusest kiiremini.

Neutriinode uurijad kinnitasid nüüd, et neutriinod valgusest kiiremini siiski ei liikunud.

Ebatavaline tulemus saadi, kuna mõõteriistades oli viga.

Neutriinod on elektriliselt neutraalsed elementaarosakesed. Need osakesed ei osale elektromagnetilises vastasmõjus ja gravitatsioonilises vastasmõjus  ning selle tõttu on neid väga raske jälgida.

Enamik maale jõudnud neutriinodest pärineb Päikeselt. Ühes sekundis läbib inimkeha miljardeid neutriinosid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles