Vanemuine toob balletijuubeliks lavale “Kevade”

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teater Vanemuine toob lavale balleti "Kevade".
Teater Vanemuine toob lavale balleti "Kevade". Foto: Vanemuine

Tartu Vanemuise teatri suures majas esietendub kolmapäeval, 4. märtsil kell 19 koreograaf-lavastaja Ruslan Stepanovi tantsulavastus "Kevade", millega Vanemuine tähistab ühtlasi oma balletitrupi 70. aastapäeva.

Rahvakirjanik Oskar Lutsu kuulsal romaanil "Kevade" põhinevale tantsulavastusele on originaalmuusika kirjutanud Ardo Ran Varres. Lavastuse kunstnik on Liisi Eelmaa, kostüümikunstnik Mare Tommingas ja valguskunstnik Airi Eras.

"Üritan lavastuse üldist õhkkonda edasi anda peategelase Arno maailma kaudu," ütles Ruslan Stepanov, "kasutades unenägude, allegooria, märkide ja sümbolite keelt."

Ardo Ran Varrese teatel on tema loodut kõige täpsem nimetada heliteoseks.

"Selles on peale muusika kasutatud kõikvõimalikke helisid meie ümbert," selgitas Varres. "See teos on väga eklektiline, olles ühtaegu unenäoline, filmilik, humoorikas ja meditatiivne."

"Kevades" osaleb Vanemuise teatri kogu paljurahvuseline balletitrupp. Arnot tantsib Takuya Sumitomo Jaapanist, Teelet Hayley Jean Blackburn, Tootsi Guy William Burden ja Kiirt Silas Stubbs - kõik kolm on Suurbritanniast.

Õpetajat tantsivad Ilja Mironov Venemaalt ja Mantas Daraškevicius Leedust, Liblet eestlased Janek Savolainen ja Aivar Kallaste ning köstrit Alo Kurvits.

"Kevade" esietendusega tähistab Vanemuise balletitrupp ühtlasi oma 70. aastapäeva. 4. märtsil 1939 astus Vanemuise tantsurühm publiku ette esimese täismõõdulise balletilavastuse, Ida Urbeli lavastatud "Karnevalisüidiga" Pjotr Tšaikovski muusikale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles