Uuring: naiste ostuinstinkt pärineb kiviajast

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotol ostukeskus
Fotol ostukeskus Foto: SCANPIX

Briti Manchesteri ülikooli teadlaste sõnul pärineb naiste ostuinstinkt kiviajast.

Teadlane David Holmes selgitas, et see instinkt pärineb neandertallastelt ning see on geenide kaudu kandunud tänapäeva inimesteni, kirjutab Sciencedaily.com.

«Neandertallaste oskused on käibel ka tänapäeval. Kütid-korilased eraldasid neile eluks-oluks vajalikud asjad ja ülejäägi vahetasid  naabritelt saadavate asjade vastu. See oli küll naturaalmajandus, kuid siin võib asju rahana vaadata. See algeline vahetus oli kaugeks alguseks tänapäeva raha eest ostmisele, krediitkaartidele ja suurtele ostukeskustele,» selgitas Holmes.

Ta jätkas, et neandertallastel oli tavaks koopa suu juurde suur lõke teha ja selle ümber asjadevahetamist toimetada, olles kaitstud külma ja metsloomade eest.

«Tänapäeval on kiviaegse lõkke sünonüümiks hästivalgustatud suured ostukeskused, kus põhimõtteliselt käib sama asi, asjade andmine ja saamine. Nüüd käib see aga käega kastutava või elektroonilise raha eest,» lisas uurija.

Uurijate sõnul on tänapäeva inimestes, eriti aga naistes säilinud küttide-korilaste instinktid.

«Kiviaegsed instinktid ei ole mitte kuhugi kadunud, vaid lihtsalt natuke teisenenud. Inimestele meeldib ikka asju koguda, hoolimata sellest, kas neid on eluks vaja või mitte,» lausus uuringu tellinud Manchesteris asuva Arndale ostukeskuse tegevjuht Karl Clawley.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles