Macho mehed on üllatavalt koostööaldid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chris Hemsworth
Chris Hemsworth Foto: SCANPIX

Filmistaar Chris Hemsworth mängib filmides tüüpiliselt kangelasi ja macho mehi nagu näiteks «Lumivalgukeses ja kütis» kütti ning filmis «The Avengers» Thori.

Hiljuti tehtud uuring näitas, et Hemsworthi välimusega mehed, kellel on lai pea, neljakandiline lõuaosa ja lihased, ei ole nii kaklushimulised ja agressiivsed kui varem arvatud, edastab Live Science.

Uuring näitas, et laia näoosaga mehed arvestavad kaaslastega ning on valmis nende heaks nii mõndagi ohvriks tooma.

Siiani on laialt levinud arvamus, et sellised mehed ei ole kompromissiks ning kaas- ja koostööks valmis, on külmad ja isegi ebaausad.

«Laiade nägudega mehi portreteeritakse tavaliselt kui üdini halbu, kuid see ei pea paika,» tõdes Šotimaa St. Andrewsi ülikooli psühholoog Michael Stirrat.

Uurijate sõnul võib macho näokuju taga olla see, et lootena arenemise ajal oli ema organismis meeshormooni testosterooni tase keskmisest kõrgem.

See tuleb esile teismeliseeas, kui poiste organismis testosterooni tase tõuseb ning nad muutuvad mehelikumaks ja küpsemaks.

Testosterooni seostatakse ka agressiivsusega. Osa teadlasi on arvamusel, et laiad näod on neil, kes kipuvad alatasa tüli norima.

Stirrat ja ta kolleegi David perreti sõnul ei ole see nii lihtlabane.

Nad tegid oma üliõpilastega rahamängu, milles tuli mõelda kas oma isiklikule kasule või siis grupi kasule.

Pooltele katsealustele öeldi, et nende saadud kasu võrreldakse St. Andrewsi ülikooli teise grupi kasusaamisega. Ülejäänud grupile aga, et nende tulemusi võrreldakse teise ülikooli, Edinburghi ülikooli samasuguses katses osalenute tulemustega.

Uuring näitas, et mida laiem nägu mehel oli, seda vähem tegi ta oma grupiga koostööd kui võrdlusgrupp oli oma ülikoolist. Kui aga võrdlus toimus teise ülikooli katsealustega, siis muutusid macho`d oma grupi suhtes väga koostööaltiks. Nad oli valmis oma grupi jaoks ohvreid tooma.

Uuringu tegijate sõnul näitab see, et oma mehelikkuse rõhutamiseks võidakse kasutada nii sotsiaalsetest reeglitest kinnipidamist kui ka antisotsiaalsust.

«Väga maskuliinsed mehed võivad olla keskmisest agressiivsemad, kuid teatud olukorras võivad nad olla kaasinimestega arvestavad ja soojad,» laususid uurijad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles