Kontserdisuvi 2012: pill hüüab ja jalg tatsub

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lady Gaga
Lady Gaga Foto: AP/Scanpix

 Tänavusuvised muusika- ja meelelahutussündmused toovad publikuni vähemalt ühe gigastaari, rasket rokki, meeleolukaid džässirütme, rahvalikke viise ja palju tantsupidusid.
 

Inna Live
7. juunil Tallinna lauluväljakul
Eestis esineb esmakordselt kahekordne MTV muusikaauhinna võitja, Rumeenia popstaar Inna. Eelmisel suvel alanud Euroopa turnee «Inna en Concert» on tema karjääri suurima ettevalmistusega showprogramm.

Tarmo Pihlap 60 – suur mälestuskontsert
7. juunil Viimsi vabaõhumuuseumis Pringi külas.
Esinevad Priit Pihlap, Jassi Zahharov, Jaan Elgula, Ivo Linna, Lauri Pihlap jpt.

Back to the 90s
8. juunil Tallinna lauluväljakul
Nostalgiafestivalil esinevad legendaarsed tantsumuusika suurnimed Sabrina, Rednex ja East 17. Esimest korda Eestis toimuva nostalgilise tantsumuusika festivalil on lisaks plaanis lavale tuua ka meie 90ndate superstaarid.

Hea Toidu Festival – Grillfest
8.–9. juunil Pärnus
Toidukultuuri festival Hea Toidu Festival – Grillfest on valmis vastu võtma kümneid tuhandeid külastajaid, sissepääs on kõigile tasuta. Toimub hea toidu laat, rahvalik kalapüügivõistlus ja kolm toiduvalmistamise suurvõistlust. Esinevad artistid Eestist ja välismaalt.

Werro Rock 2012
8. juunil Võrus
Võru traditsiooniline rokiüritus leiab sel aastal aset juba kaheksandat korda ja toimub Võru linna uusimas ööklubis Club Balance. Esinevad Taavi Peterson & Üdi, The Princes, Driven, Cosmo ja Emphasis.

Sõru Jazz
9.–10. juunil Sõru külas Hiiumaal
Sõru Jazz on välja kasvanud Teatri Puhveti Jazzisalongi üritustest, mille sagedased esinejad astuvad üles ka Sõru Jazzil. Sõru Jazz toimub Hiiumaal Sõru sadamas alates 2008. aastast. Kahepäevasel festivalil saab nautida Eesti parimate džässmuusikute esinemist.

Olav Ehala laulud Leigo järve kaldal
9. juunil Leigo talus
Oma laule saadab klaveril maestro Olav Ehala isiklikult. Laulud on valitud nii, et kontsert oleks nauditav nii väikestele kui ka suurtele kuulajatele, kavas on laule Nukitsamehest ja Buratinost ning romantilisi ballaade.

Rabarock 2012
15.–16. juunil Järvakandi alevis
Rahvusvaheline festival toob publikuni mitmekesise valiku muusikamaailma olulistest nimedest: Ewert and the Two Dragons (EE), Dub FX & Flower Fairy (AU), Reckless Love (FIN), Skyforger (LV), Kosmikud (EE), Tenfold rabbit (EE), Dramamama (EE), Andrew W.K. (USA), The Stranglers (UK), The Big Pink (UK), The Dwarves (USA), The Experimental Tropic Blues Band (BE), Menwhopause (IN), Von Hertzen Brothers (FIN), Metsatöll (EE) jt.  

Kaunimate Aastate Vennaskond
16. juunil Leigo talus
Leigo suvekontsertide sarjas esineb Kaunimate Aastate Vennaskond koosseisus Toomas Lunge, Hannes Kaljujärv, Indrek Kalda ja Andres Dvinjaninov.

Mastodon
19. juunil Rock Cafés Tallinnas
Uue generatsiooni üks hinnatumaid metal-bände Mastodon (USA) on tosina tegevusaasta jooksul  pälvinud nii fännide kui kriitikute heakskiidu viljeledes ja segades raskemetal’i žanreid. Tallinna saabub Mastodon turnee «The Hunter Tour 2012» raames.

Veefestival Watergate
17.–26. juunini Pärnus
Mitmepäevasel festivalil toimuvad suured ja väiksed kontserdid, saab näha tippsporti ja on palju lihtsalt lõbusaid ettevõtmisi.

Pühajärve Jaanituli 2012
23.–24. juunil Pühajärve pargis Otepääl
Pühajärve Jaanituli toob külla 90ndate Euroopa diskomuusika megastaari Alexia, kes on tuntud tänu oma koostööle Ice MCga ja suvehittidele nagu «Summer Is Crazy», «Uh La La La» jpt. Esinevad ka kohalikud artistid Smilers, Tanel Padar & The Sun, Ott Lepland, Liis Lemsalu, Koit Toome, Terminaator, Ivo Linna ja Anti Kammiste.

Jaaniöö bossarütmis
23. juunil Leigo talus
Teistmoodi jaanipidu: esinevad Raivo Tafenau bänd ja Sergio Bastos.  Leigo õuel süüdatakse suur lõke ja kontserdijärv kaunistatakse küünaldega. Soovijatele ööbimisvõimalus nii meie külalistetubades kui ka telkimisvõimalus Leigo suure järve ääres.

Kollane Allveelaev G – kuldsed kuuekümnendad
27. juunil Tartu Hansahoovis ja 4. juulil Saaremaa sadamas
Kollase Allveelaeva G  neljandalt plaadilt tulevad esitusele igihaljad 60ndate hitid. Ansamblis mängivad ja laulavad Ivo Linna, Meelis Punder, Antti Kammiste, Kaire Vilgats, Dagmar Oja, Toomas Vanem, Jaan Karp ja Tiit Kõrvits.

Hard Rock Laager
29.–30. juunil Vana-Vigala külas
Hard Rock Laager on Eesti raskeimalt rokkiv festival, mis on toimunud järjepidevalt Vana-Vigalas juba kümme aastat, mis teeb sellest Eestis kõige kauem järjepidevalt tegutsenud festivali. Esinevad Samael (SUI), Sybreed (SUI), Swallow the Sun (FIN),
October Tide (SWE) jt.

Retrolegend
29.–30. juunil Tallinna lauluväljakul
Retrolegend lennutab Eestisse kohale legendaarsed popartistid ja -ansamblid, mille muusika järgi 1980ndatel sai tantsida ja meelt lahutada. Nostalgilise atmosfääri ja suurepärase elamuse garanteerivad Kim Wilde, Ricchi e Poveri, C.C.Catch, Camouflage, Secret Service, Silent Circle, The Twins ja Anne Veski.

Popkooripidu
30. juunil Tartu lauluväljakul
Kavas üle 30 eesti parima poplaulu, esinevad 5000 noort koorilauljat, Estonian Dream Big Band, Maarja-Liis Ilus, Hedvig Hanson, Lenna Kuurmaa, Ithaka Maria, Birgit Õigemeel, Gerli Padar, Uku Suviste, Koit Toome, Kristjan Kasearu, Jaan Pehk, Ott Lepland.

 Juuli
Tallinn Jazzon
29. juunist 1. juulini Tallinna vanalinnas
«Hea muusika headele inimestele». Festival annab noortele võimaluse kogeda džässmuusikat selle eheduses, puutuda kokku erinevate džässi­stiilidega. Igal festivalipäeval astub üles 4 ansamblit Leedust, Lätist ja Eestist. Külalisi on oodata ka Inglismaalt, Norrast ja Rootsist. Info: www.jazzon.ee.

XVI Muhu tuleviku­muusika festiva­l
«Juu jääb»
4. juulist 8. juulini Muhul, Abrukal, Saaremaal
Kuni 10-aastastele lastele sissepääs tasuta.
Rahvusvaheline Muhu tulevikumuusika festival «Juu jääb» toimub alates 1997. aastast. Muhus, Saaremaal ja Abrukal tekib uusi ideid, mille tulemusena sünnib ainulaadseid audiovisuaalseid projekte. Vabaõhukontserdid ja jam session’id toimuvad Muhu saarel Nautse-Mihkli taluõuel, Katariina kirikus, Pädaste mõisas, Kuressaares, Abrukal ja teistes Saaremaa looduskaunites kohtades. Festival on mõeldud kõigile, keda tõmbab Eesti saarte autentsesse ja turvalisse keskkonda kuulama parimaid klassika-, džäss- ja maailmamuusika artiste.

Õllesummer
4. juulist 7. juulini Tallinna lauluväljakul
Festival toob taas Eestisse nimekaid välismaa artiste ning annab neljapäevase ülevaatekava kõigest sellest, mis eesti muusikas viimasel ajal silma on hakanud. Peaesinejad: Alphaville (DE), Mika (UK), Manic Street Preachers (UK), lisaks kodumaised tähed.
Samuti jätkatakse traditsiooni, tuues üritusele suuremaid atraktsioone – lauluväljakule kerkib läbi aegade suurim Eestit külastanud Tivoli lõbustuspark.

«Selle suve suveniir»
Tuur alustab 5. juulil Võru Kandle aias ja lõpetab 22. juulil Elva lauluväljakul.
Kontserdiõhtul kuuleb mõnusaid uusi ja vanu laulu- ja tantsulugusid artistidelt nagu Toomas Anni, Toivo Nikopensius, Kadri Savva, Rein Kurg ja Sirje Kurg, Priit Bergert ja Anne Loho jt. Kogu kolmetunnist kava juhib tuntud ilmamees Peep Taimla. Kontsert toimub vabas õhus.

«Schilling»
7. juulil Kilingi-Nõmme laululaval
Indie-festivalide kontekstis arvestatavate traditsioonidega «Schilling» toimub juba kuuendat korda.
Kõrvuti tuntumate Eesti esinejatega saavad lavale ka hästi valitud ja põnevad kohalikud uued tulijad ning avastamisväärsed ansamblid piiri tagant. Esinejate nimistus on kirjas Sean Nicholas Savage (CAN), Hayvanlar Alemi (TUR), The Retuses (RUS) ja Väljasõit rohelisse (EST). Täpsemalt vt www.schilling.ee.

Hea musa festival «Saare jazz 2012»
12. juulist 14. juulini Pidula Forelli puhkekülas ja Kuressaare kohvikutes
Mõnusa õhkkonna ja hubase meeleoluga hea muusika festivali «Saare jazz» kolme päeva jooksul oodatakse publikut nautima sumedat džässi soojadel suveöödel.
Festivalil astuvad peaesinejatena üles Laura Põldvere, Teele Viira ja Margus Vaher. Lisaks saab kuulata Maria Väli Quarteti, Abraham’s Cafe, Su­sanna Aleksandra Veldi, Tõnu Naissoo ja Joel Remmel Trio kontserte. 

Kapa Rock 2012
14. ja 15. juulil Tohisoo mõisapargis
Tänavu kaheteistkümnendat aastat toimuv Kapa Rock on kasvanud üheks suurimaks rock-kontserdiks Raplamaal.
Festival toob kokku inimesi kogu Eestist, et nautida nii kohalike muusikute kui ka Eesti tuntumate artistide etteastet. Kuigi aastate jooksul on muutunud nii ürituse formaat, asukoht kui ka korraldajad, on ürituse missioon jäänud samaks: pakkuda Eesti muusikasõpradele mõnusat rokk-kontserti muusikaliselt kuulsusrikkas Kohilas.

Jääääre kaunite kohtade kontsert
Tuur alustab 16. juulil Vihula mõisas ja lõpetab 3. augustil Vormsis saarel.
Jäääär laulab Eestimaa kaunid kohad veelgi kaunimaks! Jääääre neliku selle suve rosinateks on Ann Kuut tšellol ja viiulil ning Ulla Krigul tuuleklaveril.

Tõnis Mäe kontsert «Aed»
19. juulil laulab Tõnis Mägi Viinistu kunstimuuseumis ja 17. augustil Ammende villas Pärnus.

Viljandi pärimusmuusika festival «Mehe laul»
26. juulist 29. juulini Viljandis
Öeldakse, et naised andestavad, aga mehed unustavad. Küllap peitub siin üks põhjustest, miks naistel on olnud laulude põlvest põlve kandmisel suurem roll kui meestel.

Indigolaste suve­kontsert
Tuur alustab 2. augustil Ammende villas Pärnus ja lõpetab 5. augustil hansa hoovis Tartus.
Indigolapsed on selline bänd, kus suurte inimeste sees on ärkvel väikesed lapsed. Kui teised neid väikeseid lapsi laulmas kuulevad, ärkavad kuulajate põues ja taskutes olevad lapsed ka üles ja liigutavad vilkalt oma kõrvu.

Leigo XV järvemuusika festival
3. ja 4. augustil
Leigo talus
Tänavune festival toimub pisut uuemas kuues». Festivali formaadis uuendusi tehes lähtusid korraldajad soovist pöörduda tagasi nn vana hea Leigo juurde, pakkudes publikule personaalsemat lähenemist. Tänavuste esinemispaikade atmosfäär on intiimsem ja hubasem. Suuremat tähelepanu pööratakse ka esinemispaikade ja kogu festivaliala kujundusele. Esinevad Siiri Sisask, Mari Boine, Iiris jt.

Apocalyptica kontsert
3. augustil Tallinna lauluväljakul
Soome orkestraalne rokk-/metal-hiid Apo­ca­lyptica jõuab pärast pikka tuuri Tallinna lauluväljakule. Apocalyptica koosseisus on peale tšellistide ka trummar ja vokalist ning esitusele tuleb hitte nii varasemast perioodist kui ka uut loomingut.

Viru folk
10.–12. augustini
Käsmus
Viiendat korda toimuval festivalil saavad külastajad kuulda ligi pooltsada põhjamaise muusika kontserti, osaleda filmi-, luule- ja keskkonnaprogrammis ning nautida meresõitu viikingilaevade ja muude alustega.

Festival
«Augustibluus»
17. ja 18. augustil Haapsalu linnuses
Festivali põhikontserdid toimuvad kahel õhtul iidse piiskopilinnuse õuel, tuues kokku esinejaid kogu maailmast. Esinevad Matt Schofield (GB), Ash Grunwald (AUS), Bert Deivert & Kramer (SWE), Big Dez (FRA), Blues Doctors (RUS), Compromise Blue (EST), Andres Roots (EST) jpt. Lisainfo: www.augustibluus.ee.

Lady Gaga «Born this way Ball»
25. augustil Tallinna lauluväljakul
Maailmaturnee «The Born This Way Ball» on lauljatari kolmas kontsertreis ümber maailma ning on pühendatud albumi «Born This Way» ilmumisele. Eelmise aasta kevadel muusikapoodidesse jõudnud plaat on tõusnud edetabelite tippu üle maailma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles