Ernest Hemingway «muusa» suri 91-aastasena

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ernest Hemingway
Ernest Hemingway Foto: SCANPIX

USA kirjaniku Ernest Hemingway romaani «For Whom the Bell Tolls» (Kellele lüüakse hingekella) naistegelase Maria prototüübiks olnud hispaanlanna suri 91-aastasena.

Maria Sans kohtus kirjanikuga Hispaania kodusõja ajal välilaatsaretis vabatahtlikuna töötades, kirjutab The Telegraph.

Seal raviti Rahvusvahelistesse brigaadidesse kuulunud haavata saanud võitlejaid.

Hispaanlanna armus Šveitsi päritolu sõdurisse, kes liitus Hispaania vabariiklastest võitlejatega. Nende eesmärgiks oli kukutada kindral Francisco Franko diktatuur.

Šveitslane sai haavata ja Maria Sans oli üks neist medõdedest, kes tema eest hoolitsesid.

Kuid nende suhe ei saanud jätkuda, kuna Rahvusvahelised brigaadid tõmbusid Hispaania sisekonfliktist enne Teise maailmasõja puhkemist tagasi.

Kinnitamata andmetel andis Maria Sansi elu inspiratsiooni Ernest Hemingwayle kui ta lõi Maria tegelaskuju.

1943. aastal valmis Hollywoodis romaaniga sama pealkirja kandev film, kus mängisid peategelasi Ingrid Bergman ja Gary Cooper.

Hemingway oli Hispaania kodusõjas USA sõjakorrespondent.

Hemingway kirjeldab oma romaanis Mariat kui kena ja isetut noor naist, kes armub USA lõhkeeksperti Robert Jordanisse. Mees saab sillale dünamiidi paigutamise ajal surmavalt haavata ning hukub.

Maria Sans ei avalikustanud kunagi, et ta oli Hemingwayga isiklikult tuttav.

Selleni jõudis 1996. aastal Hispaania kirjandusuurija Agapito Borras, kelle arvates Sans oli see, kelle elu kirjanik oma kuulsas romaanis aluseks võttis.

Hispaania kodusõda oli 1936. – 1939. aastani aset leidnud sõjaline konflikt Teises Hispaania Vabariigis parempoolsete natsionalistide, keda juhtis Francisco Franco, ja vasakpoolsete rühmituste vahel.

Franco oli enne sõja puhkemist kukutanud vabariigi ja kehtestanud diktatuuri. Sõda oli poliitiliste, majanduslike ja kultuuriliste erinevuste tulemus,.

Vabariiklasi (republicanos) toetasid Nõukogude Liit ja Mehhiko ning natsionaliste (nacionales) toetasid Itaalia, Saksamaa ja naaberriik Portugal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles