Tarbi Eesti vorsti ja muusikat!

Verni Leivak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuno raadio muusikajuhi Ahto Kruusmanni paremas käes on Madonna ja vasakus käes Trafficu plaat, ent need ei kaalu tema sõnul sama palju. «Kui kuulaja eelistab Madonnat Sulole või Trafficule, siis lähtume kuulajast,» tunnistab Kruusmann.
Uuno raadio muusikajuhi Ahto Kruusmanni paremas käes on Madonna ja vasakus käes Trafficu plaat, ent need ei kaalu tema sõnul sama palju. «Kui kuulaja eelistab Madonnat Sulole või Trafficule, siis lähtume kuulajast,» tunnistab Kruusmann. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Autorite Ühingu (EAÜ) juhid koputavad raadiodiskorite südamele: toetage raskel ajal kohalikku  muusikatööstust ja autoreid, mitte Madonnat!


«Olukord on murettekitav,» möönavad EAÜ juhatuse esimees Mikk Targo, juhatuse liige Mario Kivistik ja büroo tegevjuht Kalev Rattus. Nimelt jääb nende arvates Eestisse meie raadiojaamade mängitavast autoritasust liialt väike osa, see summa võiks olla suurem.

Kuigi ühing kogub tasusid mujaltki peale raadiojaamade, on just sealt laekuv osa muljetavaldav. Praegu maksavad jaamad autoritasudeks 4,5 protsenti eetriaja müügikäibest, laekuvat raha jaotab aga Eesti ja välismaa autorite vahel EAÜ.

Kelle käes on võim


«Raadiotes, välja arvatud Elmar, kõigub Eesti muusika osakaal 15 ja 30 protsendi vahel. Oleks, et neil poleks sobivat muusikat võtta, aga on ju, pealegi tuleb kogu aeg uusi bände peale,» ütleb Rattus.

2008. aastal läks Eestist välja 21 miljonit krooni, siia jäi 20 miljonit. Ideaalis näeksid EAÜ juhid, et välismaale võiks rännata poole vähem.

«Tarbige rohkem mitte ainult Eesti vorsti, vaid ka Eesti muusikat!» sõnab Rattus.
«Madonnal, kes teenis mullu kolm miljardit krooni, pole vahet, kas tal on miljon Eesti krooni rohkem või vähem, see pole tema jaoks raha, meie muusikute ja autorite jaoks aga küll.»

Äsja tunnikese jõusaalis veetnud Targo lisab, et seal kõlas mängitavast raadioeetrist suisa kolm Madonna lugu. «Ma küsin: miks? Mis põhjusel?» laiutab ta käsi.

Kivistiku sõnul üllitavad Eesti muusikud aastas umbes sada plaati, kuid enamik neist jääb muusikatoimetajate riiulitele tolmuma.

«Ja kui mõni DJ ütleb, et rahvas ei taha Eesti muusikat kuulata, siis see on jama. Elmar tulistab ju ainult seda ja on kuulatavuselt alati kolme enim kuulatu seas,» tõdevad Targo ja Rattus.

«Nii et mehed, mõelge, mida teete, sest teie käes on võim,» koputab Targo raadiodiskorite ja -muusikajuhtide südamele. «Kõik sõltub ju vaid teie nupuvajutusest! Huvitav, kas nad arvavad, et on kõvemad mehed, kui mängivad välismaa staffi?»

Ta soovitab raadiomeestel rohkem Eesti muusikasse süveneda ning mitte visata kohe kõike uut prügikasti. Kui jääks rohkem autoritasu Eestisse, on ta nõus mürki võtma: see investeeritaks kohe uude tehnikasse ja innustaks veelgi paremale loomele.

Määrab kuulaja maitse


Vikerraadio muusikajuht Olev Ehrlich nendib, et Eestis tehakse väga palju uut muusikat, kuid nemad võtavad seda suhteliselt vähe mängida. Mitmed alternatiivsed muusikasuunad mõjuvad ju kuulajat ärritavalt ning läbu- ja lorilaulud pole lihtsalt sobilikud.

«Raadiopopi spekter on aga nutmaajavalt kitsas,» tõdeb Ehrlich. «Nagu naistel kleidipoes – riiulid on täis, aga võtta pole midagi. Kui sooja, heakõlalist, tempokat ja mõtestatud tekstidega raadiopoppi teeks Eestis paar-kolm korda rohkem artiste, tuleks kõne alla ka sajaprotsendiline Eesti muusika Vikerraadios.» Praegu on selle suhe välismaisega 50:50.

Raadio Uuno muusikajuhi Ahto Kruusmanni sõnul hõivab Eesti muusika nende programmis 21 protsenti. Kriteeriume, mille alusel playlist moodustatakse, on palju.

«Jälgime trende maailmas ja Euroopas, vaatame, millised lood edetabelites liiguvad, kuid eelkõige lähtume kuulaja eelistusest. Kui kuulaja eelistab Madonnat Sulole või Trafficule, siis lähtume kuulajast. See on ka minu tööülesanne,» räägib Uuno muusikajuht.»

Kruusmanni sõnul on igal jaamal ka oma formaat – nõnda nagu ehitustarvete pood ei saa müüa piima, ei saa ka Uuno-sarnane peavoolu kommertsjaam hakata mängima äkitselt kodumaist, roppusi täis hiphoppi või heavy’t lihtsalt sellepärast, et see on eestimaine.

«Seda mängigu pigem rahvusringhääling. Neil on ju kohustus ja nemad kasutavad maksumaksja raha,» leiab ta.

Sama meelt on Sky Plusi muusikajuht Kristjan Hirmo – tema kureeritavas jaamas moodustab kodumaine muusika 20 protsenti, nagu ka seadus ette näeb. Playlist koostatakse Sky Plusi iganädalasel saatejuhtide, muusikatoimetajate ja programmidirektori koosolekul konsensuse alusel.

«Ainuüksi sellepärast, et autoritel raha pole, ei hakka me formaati ümber tegema, sest meie jaama ülesanne pole Eesti autoritele raha teenida, vaid toota head programmi ja seda müüa,» märgib Sky Plusi muusikajuht.

Eesti raadiojaamade enim mängitud laulud ja autorid

Vikerraadio


Eestikeelsed:


1. «Hingepeegel» (autorid Priit Pihlap, Jaan Pehk), esitajad Priit Pihlap ja Tanel Padar


2. «Keerlen» (Ivo Etti, Eda-Ines Etti), esitaja Ines


3. «Lihtsad asjad» (Sven Lõhmus), esitaja Laura feat Raivo Tafenau



Ingliskeelsed:


1. «Walking On Air» (Kerli Kõiv, Mendez Lester), esitaja Kerli


2. «Viva la Vida» (Guy Berryman, Jonny Buckland, Will Champion, Chris Martin), esitaja Coldplay


3. «Carry You Home» (James Blunt, Max Martin), esitaja James Blunt



Raadio Uuno


Eestist:


1. «581C» (Sven Lõhmus), esitaja Laura


2. «Saatanlik naine» (Terry Britten, Christine Holmes), esitaja Tanel Padar & The Sun


3. «Walking On Air» (Kerli Kõiv, Lester Mendez), esitaja Kerli



Välismaalt:


1. «I Kissed A Girl» (Katy Perry, Dr. Luke, Max Martin, Cathy Dennis), esitaja Katy Perry


2. «Apologize» (Ryan Tedder), esitaja Timbaland feat One Republic


3. «Can You Hear Me?» (Enrique Iglesias, Steve Morales, Frankie Storm), esitaja Enrique Iglesias



Raadio Sky Plus


Eestist:


1. «Walking On Air» (Kerli Kõiv, Lester Mendez), esitaja Kerli


2. «Kesköödisko» (Stig Rästa, Fred Krieger, Heiti Kender, Andres Agasild), esitaja Traffic


3. «One On One» (Vahur Valgmaa), esitaja Rolf Junior



Välismaalt:


1. «Love Song» (Sara Bareilles), esitaja Sara Bareilles


2. «4 Minutes» (Madonna, Timothy Mosley, Justin Timberlake, Nate Hills), esitaja Madonna feat Justin Timberlake


3. «Viva la Vida» (Guy Berryman, Jonny Buckland, Will Champion, Chris Martin), esitaja Coldplay

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles