Kreemipurk annab vihje naislendur Amelia Earharti saatuse kohta?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amelia Earhart
Amelia Earhart Foto: SCANPIX

Vaikses ookeanis asuvalt Nikumaroro atollisaarelt leitud kreemipurk võib anda vihje 20. sajandi alguse kuulsa naislenduri Amelia Earharti saatuse kohta.

Kreemipurgijäänused leidsid organisatsiooni International Group for Historic Aircraft Recovery (TIGHAR) uurijad, edastab Discovery News.

Uurijate sõnul on tegemist tedretähnide pleegitamiseks mõeldud kreemiga. Teada on, et Earhartil olid tedretähnid ja talle need ei meeldinud.

TIGHAR on Nikumaroro saarele teinud üheksa uurimisekspeditsiooni ning viimase käigus leiti kreemipurgi jäänused. Varem on leitud muid esemeid, mis arvatakse olevat kuulunud Earhartile ja ta kaaspiloodile.

Täna algas USAs Virginias Arlingtonis kolm päeva kestev konverents, kus tutvustatakse Vaikse ookeani saarelt seni leitut ning edaspidiseid plaane.

Juulis peaks TIGHAR käivitama Earharti lennuki Lockheed Electra jäänuste otsingu.

Arvatakse, et Earhart tegi Nicumaroro saarel või selle lähedal hädamaandumise.

Amelia Earhart jäi kadunuks 2. juulil 1937. aastal, kui ta oli oma ümbermaailmalennul ületamas Vaikset ookeani. Siiani on levinud arvamus, et lennukis lõppes kütus otsa  ning lennuk kukkus alla või tegi hädamaandumise mõnel Vaikse ookeani väikesel ja asustamata saarel.

TIGHARi esindaja Ric Gillespie sõnul oli Earharti viimast raadiokõnelust kuulda mitmel Vaikse ookeani saarel.

Gillespie arvates tegid Earhart ja ta kaaspiloot Fred Noonan hädamaandumise Nikumaroro korallsaarel. Seda toetavad asjade jäänused ning  1940. aastal leitud inimskeleti osa.

Inimjäänus leiti paigast, kus kunagi võis olla mingi laagrikoht, kuna sealt paljastus ka mehe saabas, osa naisejalatsist, lõkketegemise paik ja loomaluid.

Nikumarorolt leitud klaaspudelite jäänuste põhjal oletatakse, et neid kasutati lõkke kohal. Pudelid täideti mereveega ja siis kuumutati, et sool kaoks ning joogikõlblikku magevett saaks.

Leitud asjade seas on ka kosmeetikavahendeid, mis võis kasutada vaid naine.

TIGHARi uurijad jätkavad Earharti saatusse selguse toomist.

Amelia Earhart sai maailmakuulsaks 1932. aastal, olles esimene naine, kes lendas üle Atlandi ookeani. Ta sai selle eest USA lennuväe teeneteristi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles