Mida räägib koera iseloom ta peremehe kohta?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mida räägib koera iseloom ta peremehe kohta?
Mida räägib koera iseloom ta peremehe kohta? Foto: SCANPIX

Kas eelistad domineerivat buldogit või sõbralikku labradori? Koera tõug ja iseloom räägib üsna palju ta peremehe kohta.

Suurbritannia psühholoogiaühingu aastakonverentsil tutvustati uuringut, mille kohaselt agressiivsed isikud eelistavad lemmikloomana buldogeid ja teisi agressiivseid koeratõuge, kirjutab Live Science.

Uuring näitas ka seda, et väikeste sülekoerte eelistajad, nagu näiteks USA seltskonnategelane Paris Hilton, on avatud uutele kogemustele.

Sõbraliku iseloomuga koerad nagu retriiverid viitavad ka peremehe sõbralikule iseloomule.

Teadlased uurisid 235 isiku vanuses 15 – 64 eluaastat isikuomadusi ja koeraeelistusi.

Uuringus keskenduti kümnele populaarsele koeratõule. Uurijad reastasid koerad nende agressiivsuse järgi – kõige agressiivsemad olid terjerid, kõige vähem agressiivsed aga spanjelid.

Uuring näitas, et isikud, kes on kõige võistlushimulisemad, kahtlustavamad ja ka ebasõbralikud, eelistavad agressiivseid koeri.

Ka noorte eelistuseks olid keskmisest agressiivsemad koerad.

Samas aga ei leitud seost ebasobiva ja kuritegeliku käitumise ning agressiivse koera eelistamise vahel.

Samuti ei leitud, et agressiivsete koertega eputatakse võimalike partnerite ees.

«See uuring andis informatsiooni, kuid ei andnud täit pilti. Ei saa eeldada, et kõik agressiivsete koerte omanikud on pidevalt agressiivsed või antisotsiaalse käitumisega,» selgitasid uurijad.

Koer on samas tema omaniku visiitkaardiks.

«Inimesed valivad sellised asjad ja elusolendid, mis ja kes neile meeldivad. Kui koer valitakse kellelegi mõju avaldamiseks või relvaks, siis ei ole nad kaaslased, vaid selle abil teostatakse enesereklaami. Koera valikul lähtutakse ikkagi eelkõige enda omadustest,» tõdeti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles