Piirivalve lasi Briti paaril 40 päeva ookeanil triivida

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: SCANPIX
Brittidest abielupaaril tuli purjejahi rooli purunemise tõttu üle kuu aja ookeanil triivida, kuna piirivalve keeldus päästeoperatsioonist, öeldes, et hädalised on selleks liiga kaugel avamerel.

51-aastane Stuart Armstrong ja tema abikaasa Andrea Davison (48) pääsesid pärast enam kui kuu aega kestnud vintsutusi eile lõpuks Itaalia tankeri Indian Point peale, kirjutab Daily Mail.

Kuigi naine oli abi saabumise ajaks nõrgaks muutunud, ei tuvastanud tankeri arst paaril peale kurnatuse ja šoki muid tervisehädasid.

Jahi rool kiilus kinni

Armstrongi ja Davisoni katsumused said alguse 9. jaanuaril, mil nad Kanaari saartelt Antigua suunas purjetama hakkasid. Esimesed kuus päeva kulges reis rahulikult, kuid teekonna keskel kiilus jahi rool kinni. Seetõttu hakkas alus 1900 kilomeetri kaugusel Antigua rannikust ringiratast triivima.

Paar teavitas juhtunust oma lähedasi ja Briti ning USA piirivalvet, kuid kuna jahil oli olemas vee destilleerimise seade ning suur kuivainete varu, ei muretsenud nad algul eriti oma olukorra pärast.

Kümme päeva hiljem ütles üles jahi elektrisüsteem ning seega ei saanud kasutada ka elektriga töötanud destilleerimisseadet, mistõttu merehädalisi ähvardas joogivee nappus. Samuti teatasid Briti ja USA piirivalve, et jaht asub päästeoperatsiooni jaoks liiga kaugel avamerel.

Abipalvele reageeris vaid üks laev

Alus jätkas ringlemist, kusjuures hoovus kandis seda aegamisi Kariibi mere poole. 40 päeva jooksul sattus jaht ka mitmete tormide meelevalda ning ajapikku haaras abielupaari masendus.

Lõpuks hakkasid ka toit ning vesi otsa saama, kuid piirivalve vastas abipalvetele endiselt keeldumisega, öeldes, et jaht on rannikust liiga kaugel. Küll aga andis piirivalve laevadele merehädalistest teada.

Teatele vastas vaid üks alus, Itaalia tanker Indian Point, mis võttis koheselt suuna jahi poole. Kohapeal alustati keeruka päästeoperatsiooniga, mille käigus purjetajad kanderaamidega tankeri pardale tõsteti.

Praegu seilab Indian Point keset Atlandi ookeani ning peaks järgmiseks pühapäevaks Amsterdami jõudma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles