Ahviliha söömine võib tekitada HI-viiruse sarnase viiruse epideemia?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahviliha söömine võib tekitada HI-viiruse sarnase viiruse epideemia?
Ahviliha söömine võib tekitada HI-viiruse sarnase viiruse epideemia? Foto: SCANPIX

Aafrika teadlased hoiatasid, et inimahvide ja ahvide liha söömine võib kaasa tuua uue laiaulatusliku epideemia.

Uurijate sõnul on nad jälile jõudnud uuele HI-viiruse sarnasele viirusele, mis võib levida ning globaalse haigestumise tekitada, edastab Daily Mail.

80 protsenti Kamerunis söödavast lihast pärineb metsast ehk siis tegemist on gorilla, šimpansi ja teiste ahvide lihaga.

Asjatundjate hinnangul tapetakse Lõuna-Kamerunis igal aastal söögiks kuni 3000 gorillat.

USAs Washingtonis tegutseva organisatsiooni Bush Meat Crisis Task Force andmetel tapetakse Kongo jõe äärsetel aladel igal aastal metsloomi suurusjärgus, mis võrdub 10 miljoni pealise karjaga.

USA nakkushaiguste kontrolli keskus on uurinud lennujaamades konfiskeeritud illegaalseid metsloomadest tooteid ning leidnud neist senitundmatuid viirusi.

Kameruni pealinna Yaounde lähedal tegutsev primaatide kaitseala Ape Action Africa juhi Babila Tafoni sõnul leiti kaitsealale toodud primaatidelt uus viirus.

Kaitsealal on 22 gorillat ja rohkem kui 200 šimpansi, kes on jäänud orvuks, kui nende vanemad on liha saamise eesmärgil tapetud.

Tafoni kinnitusel lasi ta toodud ahvide verd testida ning testid näitasid, et neil on HI-viiruse sarnane viirus.

Uuring näitas, et uus viirus on juba levinud inimestele. Samuti kahtlustatakse, et koos uue viirusega levib ka ebola. Kaitseala lähedal asuvas Bakaklioni külas on juba paarkümmend inimest haigestunud ja surnud.

«Kõik haigestunud ja surnud, keda on 25, sõid tapetud ahvi liha. Ainus, kes ellu jäi, oli naine, kes seda liha ei söönud,» sõnas naaberküla vanem Felix Biango.

Yaoundes tegutseva Pasteuri uurimiskeskuse teadlane Dominique Baudon hoiatas, et uus viirus võib levida väga kiiresti.

Ta selgitas, et mida enam primaate ja ahve toiduks tarvitatakse, seda suurem on tõenäosus, et tekivad uues viirused, mis muteeruvad väga agressiivseteks.

Teadlased ei ole veel jõudnud jälile, kuidas ahvidelt pärit uus viirus levib. Oletatakse, et nakatunud loomade vere, sülje ja teiste kehavedelike abil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles