Jalgpallikohtunikud teevad kuumas ja külmas rohkem vigu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgpallikohtunikud teevad kuumas ja külmas rohkem vigu
Jalgpallikohtunikud teevad kuumas ja külmas rohkem vigu Foto: SCANPIX

Jalgpallikohtunike jaoks võivad maailmameistrivõistlused olla õudusunenägu kui need toimuvad väga kuumas kliimas.

Teadlaste sõnul teevad jalgpallikohtunikud seda enam vigu, mida kõrgem on õhutemperatuur, kirjutab The Telegraph.

Nad lisasid, et 2022. aastal leiavad jalgpalli maailmameistrivõistlused aset Kataris, kus temperatuurid on väga kõrged. Arvatakse, et seal võib matšide vilistamisel veelgi enam vigu ette tulla.

Katari jalgpalli MMi korraldajad loodavad kuumaprobleemi lahendada kattega staadionite abil, kuid Briti Bedfordshire´i ülikooli asjatundjate sõnul võib sellest väheseks jääda.

Rahvusvaheline jalgpalliföderatsioon FIFA sattus ülemaailmse kriitika alla, et suur jalgpallisündmus korraldatakse riigis, kus keskmine temperatuur on 40 soojakraadi.

Teadlased tutvustasid oma temperatuuride mõju uuringut Euroopa jalgpalliorganisatsiooni UEFA korraldatud konverentsil Šveitsis Genfis.

«Staadioneid ei saa täiesti kinni katta. Isegi juhul, kui seal on väga võimsad konditsioneerid, ulatub temperatuur ikkagi 30 soojakraadi ligi. See tähendab, et enamike kohtunike jaoks on see üsna kõrge temperatuur,» lausus uuringut juhtinud John Brewer.

Brewer ja ta kolleegid tegid katse grupi  kehaliselt treenitud vabatahtlikega, kes pandi 90 minutiks kliimakambrisse, kus nad said simulatsioonimängu, milles pidid jalgpallikohtunikud olema.

Kui katse viidi läbi 30 kaardi juures, siis «kohtunike» füüsiline tervis ja otsustusvõime nõrgenesid.  Nad langetasid 20 – 25 protsendi võrra  rohkem valesid otsuseid, kui keskmiste temperatuuride juures.

Kõrgemate temperatuuride juures katsealuste südametöö kiirenes ja nad väsisid kiiresti.

Juba varsemast on UEFA mängude kohtunike kohta teada, et neil kahaneb otsustusvõime 20 protsendi võrra, kui õhutemperatuur oli nullilähedane. Teada on ka juhtumeid, mil äärekohtunikel on Põhjamaades peetud matšidel tekkinud hüpotermia.

Asjatundjad selgitasid, et nii kõrged kui madalad temperatuurid mõjutavad kohtunikke ja nende poolt langetatavaid otsuseid.

«Kliima ja õhutemperatuur mõjutab jalgpallikohtunikke nii või teisiti. Kataris tuleks kohtunikel end enne matše jahutada ning piisavalt vett juua. Need kaks asja võivad aidata vigade tegemist ära hoida. Kui mäng toimub jahedas kliimas või õhtul, mil samuti on jahe, siis tuleks sooja hoidmiseks kihiliselt riietuda,» selgitas Brewer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles