Pildirida: päikesevarjutus Aasias ja USAs

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kombineeritud pilt päikesevarjutusest Jaapanis Tokyos
Kombineeritud pilt päikesevarjutusest Jaapanis Tokyos Foto: SCANPIX

Pühapäeval ja täna sai osas paikades Aasias ja USAs jälgida harvaesinevat rõngakujulist päikesevarjutust.

Sellise päikesevarjutuse puhul varjab Kuu Päikese nii, et sellest on näha vaid rõngas – niinimetatud tulerõngas, kirjutab mtv3.fi.

Kuu on Maast sel juhul kõige kaugemal ning Päikest täielikult ära ei varja.

«Tegemist oleks olnud nagu sõõrikuga, mille keskel on hiiglaslik auk,» kirjeldas seda päikesevarjutust USA astronoom Jaffrey Newmark.

Jaapanis sadas varjutuse alguses natuke vihma, kuid hiljem pilved hajusid. Päikesevarjutuse ajaks korraldati väljasõite, seda jälgiti nii laevadelt kui lennukitelt.

Samalaadsed päikesevarjutuse vaatlused leidsid aset ka Hiinas, Taiwanil ja Filipiinidel.

Jaapani televisioon kandis päikesevarjutuse üle otse-eetris. Rõngakujulist päikesevarjutust nähti Jaapanis viimati 1839. aastal.

Jaapani telemeeskonnad filmid päikesevarjutust nii Fuji mäelt kui Tokyo loomaaias. Neid huvitas, kuidas reageerivad päikesevarjutusele šimpansid, kuid need loomad ei märganudki seda.

Hongkongi vaatajatel nii palju õnne ei olnud. Hongkongi kuulsasse Victoria sadamasse oli kogunenud sadu inimesi, kes seda loodusimet näha soovisid. Päikesevarjutust nähti seal väga lühikest aega, kuna pilved varjasid selle.

Arstid hoiatasid, et päikesevarjutust ei vaadataks palja silmaga, vaid läbi kaitsevahendite. Ka oli mitmete riikide politsei mures liiklejate pärast, kellel soovitati hoida pilk teel, mitte jälgida sõidu ajal päikesevarjutust.

USAs sai varjutust jälgida näiteks Nevadas, Californias, New Mexicos ja Texases. USAs oli parimaks vaatluspaigaks New Mexico osariigis Albuquerque`is asuv Petroglyphi monument.

Päikesevarjutus oli näha 240-300 kilomeetri laiusel alal.  Niinimetatud tuleringi varjutus kestis sõltuvalt alast keskmiselt viis minutit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles