Facebooki riputatud siivutud peopildid võivad teile saatuslikuks saada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Facebooki riputatud siivutud peopildid, vallatud kommentaarid või kuulumine mõnda sotsiaalsesse huvigruppi võib teile töö otsimisel saatuslikuks saada, sest tööandjad otsivad   kandideerijate kohta infot aina rohkem internetist.

Ajad on muutunud ja internetist on saanud meie teine elukeskkond

Inimesed ei anna endale aru, et internet on avalik ruum, kus kõik on avalik.

Kas teie võtaksite tööandjana tööle näiteks inimese, kelle kohta internetist raju peo- või seksivideo leiate.

Personalispetsialit Ave Lindberg: Tänapäeval on avaliku ruumi piirid avanenud rohkem, kui kunagi varem.

Mina ütleks noortele alati kuldse reegli, et ära tee internetis või Facebookis kunagi midagi sellist, mida sa ei teeks kunagi avalikult näiteks tänaval.

Et näiteks, kas sa tänaval purjus peaga lällad kõva häälega ringi? Kui lällad ja arvad, et see on okey, siis lase käia! Ainult ära siis ainult imesta, miks sind võib-olla tööle ei võeta.

Kommunikatsioonispetsialist Heikki Sal-Saller: Tüüpasjad, mille põhjal mina inimesi välja praagiksin oleksid läbupildid, veidrad ja mulle arusaamatud harrastused. Naisi puudutaks kindlasti ka liigne alastus ja katmatus piltide peal.

Ja loomulikult jälgiksin kas teksti, mis sealjuures on kirjutatud. Kas see on grammatiliselt ilus jne.

Reaalsus on see, et enamik tööandjaid guugeldab tööle kandideerijaid internetis ning info, mida nad töö soovija kohta leiavad, võib olla määrava tähtsusega.

Heikki Sal-Saller: Iga viies tööandja arvestab seda ja võib jätta talle ebameeldivate signaalide tõttu Facebookis töölekandideerija tööle võtmata.

Tööandja vaatab selle inimese varasemat elukäiku. Kas see vastab sellele, mis on tema CVs. Vaatab tema huvisid. Kindlasti vaatab, kes on tema tuttavad.

Suhtekorraldajad, personalijuhid ja kommunikatsioonispetsialistid soovitavad inimestel enda kohta internetist leitav informatsioon üle vaadata. Inimese Facebooki-leht on tööandja jaoks justkui tema CV.

Ave Lindberg: Esimese asjana tuleks kõik oma pildid üle vaadata. Kas tasub ikka kõike vahvat, mida sõpradega ette võtad, üles riputada.

Teiseks soovitaks üle vaadata igasugused kommentaarid ja kirjutised. Et mis alatooniga sa sõprade või teiste saitide postitusi kommenteerid.

Ära parem kritiseeri oma tööandjat ega õpetajat, kui sa oled väga noor. Kindlasti ka mitte oma vanemaid.

Kui oled natuke vanem, ära kritiseeri oma kolleege, oma kliente, oma konkurente. Hoia see endale või räägi sellest ainult lähedaste ringis.

Kui armastad mängida igasuguseid Facebooki mänge, näiteks nagu FarmVille vmt, siis vaata vähemalt, et nende mängude update`id ei jõuaks pidevalt sinu seinale.

Mis mulje see jätab inimesest, kelle profiili ma teen lahti ja siis näen, et kogu tema päeva aktiviteet on punktide skoor, mille ta mingis mängus sai. Samal ajal CV näitab, et ta töötab kogu aeg kuskil. Mul tekib teda tööle võttes küsimus, kas ta ka minu juures töötades kogub kogu aeg pigem mängupunkte, kui tööd teeb.

Ave Lindberg: Seksi ja seksuaalsusega liialdamine on ka kindlasti üks punkt. Seksuaalsusega liialdatakse Facebooki-kontol kohe kindlasti. Kõik need seksikad fotod
võivad tekitada erinevaid mõtteid tööandjates.

Samas võib inimese kohta netist leitud info olla väär või valesti mõistetav

Tööotsijal võib olla näiteks halva kuulsusega nimekaim, kelle pärast võib ta isegi tööst ilma jääda.

Ave Lindberg: Sel juhul me küsime inimeselt üle, kas tegu on sama inimesega või mitte. Tööandjal jääb üle loota ainult inimese aususele.

Lõppkokkuvõttes on see kõik siiski inimese töölevõtmise juures väike nüanss, sest inimene läbib ju kindlasti ka personaalse töövestluse. Talle antakse teha testülesandeid ja proovitöid.

Need näitavad lõpuks, kes me tegelikult oleme ja mida teha suudame, mitte see virtuaalne kuvand.

Kas sulle on Facebookist lekkinud info tööotsingul komistuskiviks saanud?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles