Kiviaja asunduse ainus homo?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiviaja asunduse ainus homo?
Kiviaja asunduse ainus homo? Foto: SCANPIX

Tšehhi arheoloogid leidsid Praha lähedalt kunagisest kiviaja asundusest majajäänuseid ning naise kombel maetud mehe skeleti.

Teadlased oletavad, et sellisel viisil maetud mees võis oma elukohas olla ainus homo või transvestiit, kirjutab Daily Mail.

6000 aasta tagasi surnud mees oli maetud viisil, nagu kiviajal maeti naisi.

Väljakaevamiste juhi Radek Baly sõnul kaevati välja neoliitikumile omaste niinimetatud pikkmajade jäänused, mille lähedale oli see mees maetud.

Tegemist oli mehega, kes maeti millalgi 2900 – 2500 eKr.

Kiviajal maeti mehi traditsiooniliselt nii, et nad asetati paremale küljele, pea suunaga läände. Naised aga maeti vasakul küljel, pea suunaga itta.

Praha lähedalt leitud mees oli aga vasakul küljel, kuid samas oli pea lääne suunas.

Tavaliselt maeti mehed koos neile kuulunud tööriistade ja relvadega. Hauapanustena pandi kaasa ka süüa ja juua.

Naised maeti aga ehetega, mis koosnesid loomahammastest või vasest ning kööginõudega. Naiste jalgade juurde pandi ka munakujuline anum.

Homoks peetav mees oli maetud koos majapidamistarvete, mitte relvadega.

Arheoloogide arvates ei teinud mehe matjad viga, vaid see mees maeti meelega nagu naine.

«Teada on, et kiviajal suhtuti matuserituaalidesse väga tõsiselt ning selle tõttu ei ole selle leiu puhul tegemist juhuslikult valesti matmisega,» selgitas arheoloog Kamila Remisova Vesinova.

Ta lisas, et tõenäoliselt teadis kogukond, et selle mehe seksuaalne orientatsioon on teistsugune. Selle tõttu maeti ta kammkeraamika ajastu reeglite kohaselt naisena,» selgitas Vesinova.

Arheoloog Katerina Semradova tõi võrdluseks kolleegide poolt teisest kohast ja varem leitud mesoliitikumi matuse, kus naissõdalane oli maetud nagu mees.

Ta lisas, et Siberi šamaanid maeti samuti väga erilisel viisil ning neile pandi hauda kaasa väga palju asju, mis näitasid tema positsiooni ühiskonnas.

«Nüüdne leid on üks varasemaid homoseksuaali või transvestiidi ehk niinimetatud kolmanda sugupoole matmisi Tšehhis,» nentis arheoloog.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles