Psühholoog: ekskaasa nimest loobumine näitab vabanemist

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tomi Rahula ja Ithaka-Maria Sushi Cat`is sushit mekkimas
Tomi Rahula ja Ithaka-Maria Sushi Cat`is sushit mekkimas Foto: XL-studios

«Kui inimene on uueks suhteks valmis, peab ta olema vaba oma eelmisest suhtest. Endise abikaasa nimest loobumine näitabki, et temast ollakse lõpuks vaba,» räägib perepsühholoog Helle Niit, miks paljud naised pärast lahutust mehe perekonnanimest loobuvad ja oma neiupõlvenime tagasi võtavad.

Kui tavaliselt seostub inimestele lahkuminek või lahutus eelkõige juriidilise lahutusega, on lahkuminekul väga mitu eri aspekti, selgitab Niit Õhtulehele.

«Kõige olulisem on emotsionaalne vabanemine, kus endine abikaasa enam ei mõjuta inimese reaktsioone või tundemaailma mingil moel. Ekskaasa nimest loobumine näitabki, et temast ollakse lõpuks vaba.»

Eesti tuntud inimeste seas on näiteid selle kohta, et lahutuse järel otsustab naine mehe perenimest loobuda. Leidub ka neid, kes otsustavad neiupõlvenime tagasivõtule hoopis mõne esivanema perenime kasuks. Helle Niidu sõnul on põhjuseks see, et inimene tahab luua uue identiteedi ja teha vana eluga lõpparve.

«Muidugi sõltub väga palju ka sellest, mis läbielamistega inimesed lahutavad. Kui selle käigus väga palju haiget saada, on peale uue identiteedi ka soov mitte olla enam seotud inimesega, kes on põhjustanud kannatusi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles