Sahara kõrbest leiti Teise maailmasõja aegne hävituslennuk

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sahara kõrb
Sahara kõrb Foto: SCANPIX

Aafrika põhjaosas asuvast Sahara kõrbest leiti Teise maailmasõja aegne hävituslennuk.

Kuna lennuk on väga hästi säilinud, siis seda leidu peetakse võrdväärseks Vana-Egiptuse vaarao Tutanhamoni hauakambri leidmisega, edastab The Telegraph.

Lennuk leiti paigast, kus ta kunagi hädamaandus. See lennuk ei olnud 70 aastaga liiva alla mattunud.

Asjatundjate sõnul on lennuk inimtühjal alal, kust inimasutusteni on sadu kilomeetreid.

«Tundub, et piloot sattus hätta ning tal ei jäänud muud üle, kui lennuk keset kõrbe alla tuua. Võimalik, et piloot jäi ellu, sest sellest lennukist tehtud fotodel on näha ka langevarju jäänuseid. Kõrbepäikese kätte jäänud piloot otsis langevarju all varju,» lausus üks ekspert.

Oletatakse, et piloot eemaldas lennukist raadio ja patareid ning püüdis neid tööle saada. Kui piloot oleks lennuki juures surnud, oleksid ta jäänused seal.

«Ta kukkus alla kõrbes ja kuna tal ei olnud võimalik päästjaid kutsuda, hakkas ta ise kuskile poole liikuma. Võimalik, et ta hukkus sellel teekonnal,» lisati.

Asjatundjate hinnangul on lennuk heas seisukorras, kuigi kohalikud rändhõimud on sealt osi kaasa võtnud, kuna nende jaoks on see lihtsalt vanametall.

Praeguseks on lennuk Egiptuse võimude valduses.

Teada on, et keegi seersant Copping oli 1942. aastal Briti kuningliku õhuväe 260 eskadroni koosseisus Põhja-Aafrikas.

1942. aasta juunis pidid liitlasväed taganema Natsi-Saksamaa väejuhi Erwni «Kõrberebane» Rommeli ja ta vägede eest. Sügisel aga alustasid liitlased pealetungi ning olid edukad.

28. juunil pidid Briti piloodid viima kaks kannatada saanud Kitty Hawk P-40 lennukit Põhja-Egiptuses asuvasse Briti baasi parandamisele. Üks neist katkise lennukiga lendajatest oli nimetatud Copping. Ta kadus jäljetult.

Sõjaajaloolased arvavad, et kõrbest leitud Kitty Hawk lennukiga lendaski Copping. Seda järeldati arhiividokumentidest.

Seersant Coppingi nimi on El Alameini sõjamemoriaalil.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles