Must pipar võib aidata kaaluprobleemide korral

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Must pipar.
Must pipar. Foto: SCANPIX

Lõuna-Koreas tehtud uuring näitas, et mustas pipras leiduv aineosa, mis paneb aevastama, võib aidata ka kehakaalu kontrolli all hoida.

Uuring näitas, et mustas pipras leiduv alkaloid piperiin aitab ennetada rasvarakkude teket, edastab WebMD.com.

Teravat maitset tekitavat piperiini leidub mustas pipras 5 – 10 protsenti.

Uurijate sõnul vajab selle aine mõju edasisi uurimisi.

Samas aga ollakse veendunud, et must pipar võib olla looduslik alternatiiv ülekaalulisuse ja sellega kaasnevate haiguste ennetamiseks.

Idamaade meditsiinis on musta pipart ja piprataimi aastatuhandeid kasutatud koolera, kõhulahtisuse ja teiste seedeorganitega seotud haiguste raviks.

Musta pipart kasvatatakse Indias, Indoneesias, Tais, Malaisias, Vietnamis, Kariibi mere saartel ja Lõuna-Ameerikas.

Vürts valmib pooltoorestest pipraviljadest, mida kuivatatakse. Kuivamise kiirendamiseks võidakse piprakobaraid keeva vette kasta või töödelda kuuma auruga.

Kuivatatud must pipar kujutab endast kuni viie millimeetrise läbimõõduga musti või pruunikaid teri, mille pind on krobeline.

Kvaliteetseks peetakse piprateri, mis on tumedad ja väga krobelised. Hea kvaliteediga 1000 musta pipra tera kaalub täpselt 460 grammi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles