Suurte silmadega loomad jooksevad kiiremini

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA Texase ülikooli uuring näitas, et mida suuremad silmad on loomal võrreldes ta kehasuurusega, seda kiiremini ta jookseb
USA Texase ülikooli uuring näitas, et mida suuremad silmad on loomal võrreldes ta kehasuurusega, seda kiiremini ta jookseb Foto: SCANPIX

USA Texase ülikooli uuring näitas, et mida suuremad silmad on loomal võrreldes ta kehasuurusega, seda kiiremini ta jookseb.

Suured silmad tagavad hea nägemise, mis võimaldab kiiresti liikuda, edastab Live Science.

«Silma suurus on üks aspekte, mille abil saab nägemiskvaliteeti kindlaks teha. Selgroogsete loomade puhul näitavad suured silmad, et täpsus ja tundlikkus on parem,» selgitas uurija Chris Kirk.

Osal loomadel mängib nägemine suuremat rolli kui teistel. Eriti kehtib see nende loomade kohta, kes suudavad kiiresti joosta.

«Kui vaadata imetajaid, nagu jänesed, gepardid ja hobused, siis on näha, et nende silmad on kehaga võrreldes üsna suured. Parem nägemine aitab neil ennetada suurt takistustega kokku põrkamist, kui nad kiiresti liiguvad,» jätkas teadlane.

Silma suuruse ja kiiruse vahelise seose leidmiseks mõõtsid teadlased 50 looma silma suuruse ja keha suuruse ning arvutasid välja keskmise jooksukiiruse.

«Arvesse tuleb võtta silma suurust võrreldes keha suurusega. Elevandil on alati suuremad silmad kui hiirel,» jätkas Kirk.

Uuring näitas, et kui looma silm on võrreldes tema kehasuurusega üsna suur, siis see loom on hea jooksja.

Huvitaval kombel ei kehti see aga samuti imetajate hulka kuuluvate inimeste kohta. Inimestel on suured silmad, kuid võrreldes teiste imetajatega on jooksukiirus aeglasem.

«Mulle meenus mu lapsepõlves olnud lemmikloom, Pekingi paleekoer, kes oma neljal jalal jooksis kiiremini kui mina oma kahel jalal. Inimeste puhul seega ei kehti, et suuremad silmad tagavad kiirema edasiliikumise,» nentis uurija.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles