425-aastane kaart andis vihje Põhja-Ameerika uusasunike kadumise kohta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John White´i kaart
John White´i kaart Foto: Wikipedia.org

Selle nädala teisipäeval toimus USAs Põhja-Carolina ülikoolis Põhja-Ameerika koloonia fondi ja Briti muuseumis esindajate kokkusaamine, millel arutati hiljutist avastust vanalt kaardilt.

Tegemist on 425-aastase maakaardiga, mille tegi 16. sajandi maadeuurija John White ning mis andis uue vihje Põhja-Ameerika brittidest uusasunike müstilise kadumise kohta, edastab The Telegraph.

See kaart on alates 1866. aastast olnud Briti muuseumis.

«Arvame, et uusasunikud liikusid esialgsest asupaigast Roanoke´i saarel läänepoole alale, kus Chowani ja Roanoke´i jõed deltaalal ühinevad ning Albermarle´i lahte voolavad,» selgitas ajaloolane James Horn, kes on ka 2010. aastal välja antud selleteemalise raamatu «Lost Colony» autor.

Ta lisas, et uusasunike eesmärgiks oli luua kindel asula. Kaardil olevat selle kohta väga täpne märge.

Vanal kaardil on kaks märget. Üks tundub olevat lihtsalt veaparandus, teine aga tundub tähistavat kindlustatud ala.

USA ja Briti teadlaste sõnul võib see forti kujutav joonis viidata ala, kuhu uusasunikud suundusid. Tänapäeval on see Põhja-Carolinas Bertie maakonnas.

Brittide esimene kindel asula Põhja-Ameerikas oli Jamestown, mis rajati 1607. aastal.

Maadeuurija White joonistas oma kaardi 1585. aastal, mil ta Sir Ralph Lane´i ekspeditsiooni koosseisus külastas Roanoke`i saart.

116 inglasest uusasunikku saabusid sinna 1587. aastal. Neid juhtis White. Ta lahkus Põhja-Ameerikast üsna kiiresti, et tagasi tulla lisavarustusega, kuid teda takistas Hispaania ja Inglismaa vahel lahvatanud sõda.

Kui ta lõpuks Roanoke`i saarele tagasi jõudis, olid esimesed uusasunikud kadunud. White teadis, et enamik neist plaanis liikuda mandrile. Ainsaks juhtlõngaks oli talle endisest kolooniast leitud puule uuristatud sõna «Croatoan».

Ajaloolaste arvates viitas see sõna sellele, et valgenahalised uusasunikud liikusid lõunapoole põliselanike indiaanlaste juurde Hatterase saarele elama.

Ekspertide sõnul võib kaardil kujutatud fort näidata, kuhu uusasunikud plaanisid minna.

Nad lisasid, et kindluse sümbol on näha vaid siis, kui kaarti vaadata teatud valguses.

Uurijate sõnul mängis see kaart tähtsat rolli ka maadeuurija Sir Walter Raleigh jaoks, kes püüdis Põhja-Ameerika koloonia jaoks rahastajaid leida.

Roanoke´i koloonia asus alal, mis tänapäeval on Põhja-Carolinas Dare`i maakonnas. 16. sajandil püüdsid britid sinna luua permanentse koloonia. Seda finantseeris Sir Walter Raleigh  ning viisid ellu seiklejad Ralph Lane ja Richard Grenville.

Kuid sinna saabunud kolonistid kadusid Inglise-Hispaania sõja ajal müstiliselt.

Ronaoke´i ala tuntakse kui kadunud kolooniat ning kolonistide saatus ei ole siiani selgunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles