Miks Aafrikas elavad pügmeed on nii lühikest kasvu?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pügmeed ja eurooplasest maadeuurija 20. sajandi alguses
Pügmeed ja eurooplasest maadeuurija 20. sajandi alguses Foto: Wikipedia.org

Teadlasi on juba ammu huvitanud, miks Lääne-Aafrikas elavad pügmeed on väga lühikest kasvu, samas kui teiste kohalike põlisrahvaste esindajad ei ole.

Hiljutine uuring näitas, et muutused pügmeede genoomis aitasid neid kohastuda metsas elamisega ja andsid samas lühikese kasvu, edastab Live Science.

Teadlased võrdlesid pügmeesid, kelle meeste pikkus on keskmiselt 147 sentimeetrit ja nende naaberhõimu bantu esindajaid, kus meeste keskmine pikkus on 165 sentimeetrit. Teadlasi huvitas, kas selline suur kasvuerinevus on geneetiline või keskkonna põhjustatud.

«Juba pikka aega on uuritud, miks pügmeed nii lühikest kasvu on ning kas see on põhjustatud nende troopilisest elukeskkonnast,» sõnas USA Pennsylvania ülikooli uurija Sarah Tishkoff.

Teada on, et bantud ja pügmeed eraldusid  geneetiliselt umbes 60 000 – 70 000 aastat tagasi ning kujunesid kaheks hõimuks 4000 – 5000 aastat tagasi.

Uuringud on näidanud, pügmee naised said bantu meestega ühiseid järglasi. Nii jõudsid bantu geenid pügmeedele. Need naised ja nende järglased aga elasid pügmeede külades ning segaverelised järglased hiljem bantudega ei segunenud.

Samas on pügmee meeste ja bantu naiste ühised järglased väga haruldased. Seega ei ole bantudel kuigi palju pügmeede geene.

Teadlased analüüsisid 67 pügmee ja 58 bantu DNAd, lootes saada informatsiooni nende päritolu kohta.

Uuring näitas, et mida enam pügmeel oli geene bantudelt, seda pikemat kasvu pügmee oli. Selle juures oli tähtis genoomi osa, kromosoom 3. Selles kromosoomis sisalduvate nukleotiidide A, T, C, G järjekord mängis kasvus tähtsat rolli.

Lisaks leiti, et pügmeede lühikese kasvu juures ei saa välja jätta ka immuunsüsteemi ja hormoone.

Pügmeede eriline immuunsüsteem aitab neil paremini võidelda nende keskkonnas esinevate haigustega. Hormonaalne ebatavalisus aitab pügmeedel saada järglasi juba väga varases eas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles