Mis põhjustas maalikunstnik Frida Kahlo viljatuse?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Frida Kahlo (keskel)
Frida Kahlo (keskel) Foto: Wikipedia.org

Mehhiko maalikunstnik Freida Kahlol oli elu jooksul mitu nurisünnitust ning talle tehti üsna palju operatsioone.

Hiljuti tehtud uuringus püüti leida vastus, miks kuulus naine lapsi ei saanud, edastab Discovery News.

Asjatundjate arvates võis Kahlol olla Ashermani sündroom, mille puhul emakas olevad liited takistavad loote arengut ning võivad nurisünnituse esile kutsuda.

Kunstnik kajastas viljakusprobleemi ka oma maalides.

«Kahlo maalide teemaks on tihtipeale naise viljakus, rasedus ja lapsed. Ühel maalil on näiteks lausa meditsiinilise täpsusega genitaale, teisel aga emakat kujutatud. Kolmandal aga loode. Maalidega andis naine edasi, mis toimus tema sees, kuid samas ta ei teadnud, mis tal laste saamist takistas,» selgitas California ülikooli meditsiinikooli kirurg-patoloog Fernando Antelo.

Antelo arvates võivad viljakuse kaugemad põhjused peituda ka 1925. aastal aset leidnud bussiõnnetuses. Metallvarras läbistas naise alakeha ning muutis Kahlo elu.

Järgnevatel aastatel tehti talle kokku 32 operatsiooni. Tal oli väsimussündroom ja krooniline valu ning mitu nurisünnitust.

Pärast õnnetust loobus naine meditsiiniõpingutest ja keskendus maalimisele. Kahlot tuntakse eelkõige tema erksavärviliste portreede järgi.

Siiani ollakse arvamusel, et Kahlo viljatuse põhjuseks oli bussiõnnetus. Antelo arvates ei ole see nii. Patoloog uuris Kahlo teoseid, et vastust leida.

Antelo leidis Kahlo maalidelt ikka ja jälle viljakuse teema ning meditsiiniliselt täpsed elundijoonised.

1943. aastal valminud maal kannab pealkirja «Flower of Life» ja sellel on näha tagurpidi lill, mis meenutab emakat, milles on sperma.

Antelo leidis raamatutest ja Kahlo meditsiinidokumentidest veel vihjeid, mis võis kunstniku viljatuse põhjustada.

Antelo kinnitusel ei olnud mehhiklannal polütsüstilise munasarja sündroomi ning selle kohta puuduvad ka meditsiinilised kinnitused.

Ka ei olnud viiteid verehüübimise probleemile, mida peetakse ka nurisünnituse üheks põhjuseks. Kui tal oleks see probleem olnud, ei oleks ta 32 operatsiooni üle elanud.

Antelo arvates tekitas bussiõnnetuses talle alakõhtu tunginud metallvarras emakas vigastuse, mille tagajärjel tekkisid emakas liited, mis takistasid tal lapsi saamast.

Kahlo eluajal sellist diagnoosi ei olnud võimalik panna. Frida Kahlo suri 13. juulil 1954. aastal 47-aastaselt.

Tal tekkis enne surma gangreen ja üks jalg amputeeriti. Arvatakse, et amputeerimine tõi kaasa depressioon ja Kahlo võttis endalt elu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles