Ester Kannelmäe: ma ei salli lohakust ja hoolimatust

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EKA moeosakonnas valiti ERKI moeshowle edasipääsejad. Pildil ees Ester Kannelmäe.
EKA moeosakonnas valiti ERKI moeshowle edasipääsejad. Pildil ees Ester Kannelmäe. Foto: Viktor Burkivski

Ajakirja Anne&Stiil peatoimetaja Ester Kannelmäe, kes osales tänavu ERKI Moeshowle pääsenud tööde valikus žüriiliikmena, ütleb, et otsuse langetamisel on kõige määravam esmamulje.

«ERKI Moeshow puhul just eriti - see spontaanne esimene «miski», mida ma tahan saada,» märkis Kannelmäe intervjuus Elu24-le.

Laiemas pildis hindab moe- ja stiiliguru tänavust noorte moedisainerite taset heaks. «Arvatavasti kolmandiku töödest kiidan kohe heaks, kolmandiku laidan kohe maha ning siis on üks osa töid, mis jäävad nende vahele - mille visand võib olla ei ole nii hea, kui see lõpp-produktina võiks olla,» hindab žüriiliige.

«On väga kõrgel tasemel asju, samas on ka n-ö naljategemisi. Kolme viimase aasta jooksul on kõrgete kõrge tase väga palju tõusnud,» hindab naine.

Kannelmäe ütleb, et taseme tõusus mängib oma rolli osavate fotograafidega koostöö tegemine ja arvutigraafika kasutuselevõtt.

Noorte töödest rääkides ütleb Kannelmäe, et pole olemas töid, mis paistavad halvana ja hiljem meeldima hakkaksid. «Mõned noorte tööd on esimesel pilgul üheselt mõistetavalt halvasti teostatud ja hoolimatult lahendatud.»

Tüüpilisi vigu, mida noored moehakatised teevad, Kannelmäe välja tuua ei oska. «Pigem tuleks sellisele show’le nagu ERKI Moeshow tuua oma isiklik essents - see, kes sa disainerina oled. Selles osas ei ole kunagi võimalik vigu teha, kui oled 100 protsenti sina ise.»

Žüriiliikmena häirib Kannelmäed kõige enam lohakus. «Ma ei eeldagi, et need noored peaksid täiuslikult oskama viimistleda, lõikekonstruktsioone vormida. Kui näen, et juba ideetasandil on oldud lohakas, ja et ka teostuses pole täit mängu pandud, siis ei paku see mulle mingit huvi. Valmisviskamise mentaliteeti ma ei poolda.»

Tänavust stiili hindab Kannelmäe rahvusvaheliseks, öeldes, et see, mis ERKI Moeshowle pürgijate visandites silma paistab, on nähtav ka moeajakirjades ja veebis. «Ühtepidi on see hea, teistpidi halb - pole sellist oma Eesti asja.»

«Sellist «pastel ja viisud» asja ma ei otsigi, aga just seda, et ei kopeeritaks mingit välismaa disainerit, vaid et oleks äratuntav see Eesti hõng - misiganes noort disainerit meie kultuuri või keskkonna juures inspireerib võiks ka tema loomingus sees olla. Kokkuvõttes on see pluss kui noor läheb sellise pagasiga Eestist välja - ta oleks automaatselt unikaalne ja silmapaistev. Kellelgi teisel ju Eesti kogemust pole,» jagas Kannelmäe soovitusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles