Mehed võivad hakata naistest kauem elama?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehed võivad hakata naistest kauem elama?
Mehed võivad hakata naistest kauem elama? Foto: SCANPIX

Suurbritannia rahvastikuteadlaste uuring näitas, et uue põlvkonna mehed võivad elada sama vanaks kui naised või naistest kauemgi.

Meeste seas on hakanud kahanema ebatervislik elustiil ning ennastkahjustav käitumine, edastab news.com.au.

Uue põlvkonna meesteks loetakse neid poisse, kes on sündinud alates 2000. aastast. Kui need poisid on saanud 30-aastasteks meesteks, siis nad võivad elada sama kaua kui nende põlvkonna naised. Selle põlvkonna keskmiseks vanuseks on 87,1 eluaastat.

1970.aastatel oli tendents selline, et sama põlvkonna mehed surid naistest 5,7 aastat varem.

Siiani on levinud arvamus, et meeste lühem eluiga on tingitud nii geneetilistest faktoritest kui kahjulikust elustiilist ning seda hoolimata ennustatavast keskmisest elueast.

Rahvastikuteadlase Leslie Mayhew sõnul on tööstusriikides kahanenud meeste töötamine ohtlikel ja sagedaste surmadega tööaladel.

«Rasketööstuses on ohtlike töökohtade hulk märgatavalt kahanenud. Mehed on hakanud vähem suitsetama ja alkoholi tarbima. Samuti hoolitsevad nad oma tervise eest paremini. Näiteks on kogu maailmas kahanenud meeste haigestumine südame-veresoonkonna haigustesse. Varem olid südamehaigused meeste varajase surma üks peamisi põhjuseid,» selgitas uurija.

Mayhew sõnul on naiste ja meeste keskmise eluea pikkus iga järgneva põlvkonnaga aina sarnasem.

Mitte kõik rahvastikuteadlased ei ole Mayhew seisukohaga samal meelel. Suurbritannia statistikaameti ennustuse kohaselt elavad 2000. aastal sündinud poisid samal aastal sündinud tüdrukutest keskmiselt 3,5 aastat vähem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles