«Võsareporter»: kaunisse Verevi järve voolavad kahtlased veed

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Võsa
Peeter Võsa Foto: Kanal 2

Seekordne «Võsareporter» tõestas, et kaunis Verevi järv on ohus - vaid pooleteise kilomeetri kaugusel veekogust, Kurelaane külas, on kevadine pasauputus käes.

Kohalik elanik Arvo näitas, et kahekorruselisest kortermajast tulevad heitveed immitsevad settekavust otse loodusesse. Majas moodsat kanalisatsiooni pole ja suureks probleemiks on see, et seal pole loodud korteriühistut. Kaks korterit on sealt tühjad ja nii mõnedki inimesed on ühistu vastu, sest kardavad lisanduvaid kommunaalkulusid. Et olukord on meeleheitlik, näitab ka asjaolu, et üks elanik on oma kaevu lausa akna alla uuristanud.

Saastas käivad maiustamas linnud, koerad ja kassid ning karta on, et sealt võivad levida ka haigused. Kõnealune vesi voolab ojja, mis lõpuks suundub populaarsesse Verevi järve. Võsa märkis kohalikku maastikku puurides, et ju Kurelaane sitaoja ongi see, mis Verevi järve Eesti kõige soojemana hoiab.

Võsa uuris teistelt elanikelt, kas nad on puhta kraanivee ja vesikloseti vastu. Üks oli poolt, kuid teine teatas: «No kui ma pean selle eest maksma 60 000 eurot, siis muidugi pole.»

Võsa viis pinnaseproovi Konguta vallavalitsusse. Vallavanem ütles, et kuigi esimese asjana tuleks moodustada ühistu, saavad elanikud vee nii või teisiti, kui vallavolikogu nii otsustab. Torud olla juba kivimaja krundini veetud ja sealt tõmmatakse juba sel suvel kullakallis veesoon otse korruselamuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles