Kreekat vallutada püüdnud pärslased hukkusid tsunamis

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreekat vallutada püüdnud pärslased hukkusid tsunamis
Kreekat vallutada püüdnud pärslased hukkusid tsunamis Foto: SCANPIX

Saksa geoloogide arvates tappis tsunami, millest kirjutas antiikajaloolane Herodotos, Kreekat vallutada püüdnud pärslased.

Geoloogide sõnul leidsid nad Põhja-Kreekast tõendid, mis viitavad sellele, et Potidaea päästis 479. aasta. eKr Pärsia vallutajate käest hiidlaine, edastab BBC.

Herodotos kirjutas, et Potiadaea vallutada püüdnud Pärsia sõduritele sai saatuslikuks hiiglaslik laine.

Aacheni ülikooli teadlased hoiatasid, et Põhja-Kreeka rannikualadel võib ka tänapäeval tsunamit ette tulla. Siiani on vaid Lõuna-Kreeka aladele maavärinaid ja tsunamisid ohuks peetud.

Kreeka geofüüsikud seevastu peavad maavärinaid tsunamidest ohtlikumateks.

«Leidsime Kreeka põhjarannikult mitmeid viiteid ajaloolistele tsunamidele. See tähendab, et neid alasid võivad tsunamid tabada ka nüüd,» sõnas uurija Klaus Reicherter.

Aacheni ülikooli uuring näitas, et tänapäeva linna Nea Poteidaia ja seal varasemalt asunud Potidaea pinnasekihtides on näha jälgi merekatastroofist, mille tekitasid võimsad lained.

Iidse linna Mende juures tehtud väljakaevamised näitasid, et seal asunud merekarbid olid sattunud inimasutusalale tsunami tõttu.

Avastusest tehakse ettekanna USAs Californias San Diegos toimuval seismoloogiaühingu iga-aastasel konverentsil.

Potidaea asutati korintlaste poolt 600. aastal eKr. 479. aasta eKr. püüdsid seda linna vallutada pärslased. Linna päästis tsunami, milles vallutajad hukkusid. Tegemist olevat vanima dokumenteeritud tsunamijuhtumiga.

Herodotos kirjutas, et Pärsia vallutajad, kes püüdsid vee kadumist vallutamiseks kasutada, said üllatuse osaliseks, kui järsku rullus nende suunas hiigellaine ja nad kaasa tõmbas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles