18. sajandi portreemaalil on kuulus transvestiit?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
D`Eoni naisena kujutav gravüür
D`Eoni naisena kujutav gravüür Foto: Wikipedia.org

Suurbritannia kunstigaleriis on 18. sajandist pärit portreemaal, millel on kujutatud kübaraga naist.

Asjatundjate sõnul on tegemist hoopis naiseks riietunud mehega ning see maal võib olla seni vanim, millel on kujutatud transvestiiti, edastab Live Science.

Maal kannab pealkirja «Chevalier D`Eon» ning seda saab näha Londonis Philip Mould Ltd. galeriis.

«Oleme uurinud portreedel esinevaid anomaaliaid 30 aastat. Enne tänapäevast kosmeetikat, hambaarste ja ilukirurge, andsid portreed väga täpselt edasi seda, millised inimesed tegelikult on,» selgitas kunstiajaloolane ja galerist Philip Mould.

Ta lisas, et lõplikul portreel on alati kaks poolt. Esmalt see, mida näeb kunstnik ning see, milline püüab modell välja näha.

Moiuldi kunstigalerii asjatundjad puhastasid ja restaureerisid selle 18. sajandi maali ja siis ilmus nähtavale, et tegemist on mehenäoga. Märgati ka, et maal oli kantud registrisse kui kunstnik Gilbert Stuarti tehtud. Maalil oli aga allkiri T. Stewart.

Kunstiasjatundjad panid informatsioonikildudest pildi kokku. Pildil on Charles D´Eon, kellele meeldis avalikel vehklemisharjutustel käia.

Maali tegi aga kunstnik Thomas Stewart, kellele meeldis samuti vehklemine.

Ka tehti kindlaks, et D`Eon oli oma elu teisel poolel transvestiit ja seda ajastul, mil oli ennekuulmatu, et mees võiks naise riideid kanda.

D`Eoni transevetism tuli kasuks: ta palgati Prantsuse kuninga Louis XV luurajate ridadesse ning 1763. aastast oli ta tegev Londonis. Aasta hiljem sai temast Prantsuse suursaadik, kuid üsna kiiresti asendati ta teise mehega.

Pärast seda avalikustas D´Eon Prantsuse riigile tähtsaid saladokumente ning ta vangistati. Tal õnnestus aga põgeneda.

Alates sellest ajast kandis ta naiseriideid. Jutud ta soo kohta läksid liikvele 1770. aastal ning isegi veeti kihla, kas ta on mees või naine.

«D`Eon ei kinnitanud ega lükanud oma soo kohta käivat ümber. Ta nõudis, et Prantsuse riik ta elamiskulud kataks ja seda tehti põhjusel, kuna kardeti, et luuraja võib paljastada riigisaladusi,» selgitas Leedis ülikooli ajaloolane Simon Burrows.

Burrowsi sõnul oli D´Eon oma tegevuse varjamiseks sunnitud jäämagi naisteriiete juurde.

Selgus ta soo kohta saadi pärast ta surma 21. mail 1810. aastal. Lahkamine näitas, et tegemist on mehega. D`Eoni majapidajanna oli seda kuulda saades tunde šokis.

Psühhiaatrid kasutasid varem terminit eonism, mis kirjeldab naisteriiete kandmist meestel ning see sõna on tekkinud D`Eoni nimest.

Charles-Geneviève-Louis-Auguste-André-Timothée d'Éon de Beaumont (5. oktoober 1728 Tonnerre – 21. mai 1810 London)  oli Prantsuse diplomaat, luuraja, sõdur ja vabamüürlane, kes oma esimesed 49 eluaastat oli mees, viimased 33 eluaastat aga naine.

Pilti vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles