Metsatöll tegi diskokuningatele tuule alla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsatöllu kuuluvad Lauri «Varulven» Õunapuu (vasakult), Marko «Herr Atsolf» Atso, Raivo «Kuriraivo» Piirsalu ja Markus «Rabapagan» Teeäär.
Metsatöllu kuuluvad Lauri «Varulven» Õunapuu (vasakult), Marko «Herr Atsolf» Atso, Raivo «Kuriraivo» Piirsalu ja Markus «Rabapagan» Teeäär. Foto: Metsatöll

Reedel tähistab Metsatöll juubelit. Postimees palus trummar Marko Atsol algusaegu meenutada ning uuris, millal lähevad nad vallutama välismaist muusikailma.


Marko Atso, Metsatöll loodi 1999. aastal, ent sina liitusid bändiga 2004. aastal. Milline oli teie esimene ühine esinemine?

Nad helistasid mulle ja ütlesid, et Soomes on kahe nädala pärast kontsert ja neil ei ole trummarit. Kuna tundsin Metsatöllu bassimeest ja sain aru, et see live on lihtsalt vaja ära teha, siis läksin neile appi. Tol ajal oli ju Soomes mängimine iga Eesti bändi suurim unistus.
Nii ma õppisingi lood nädalaga selgeks ja tegime kontserdi ära. Mulle tundus kohe, et Metsatöll on omapärane bänd ja sellist lugude ülesehitust ei olnud mitte kellelgi.

Kuidas esimene esinemine välismaal läks?

See Soome kontsert läks väga hästi. Pärast kirjutasid kõik lehed Metsatöllust ja mitte Finn­trollist (Soome folk-metal bänd – toim), kelle soojendus­esi­nejad me seal olime.

Kuidas teie muusika Eestis vastu võeti?

Esimene Eesti kontsert oli minul Hiiumaal kalasadamas, kus pärast kontserdi lõppu kinkisid inimesed meile poolemeetrise suitsutatud kala.

Meid on tegelikult igal pool hästi vastu võetud. Ei mäleta ühtegi sellist lavakogemust, kus tunned, et sind pole sinna oodatud. Ja ma tean, mida see tähendab, sest olen mänginud paljudes bändides.

Millal ja kuidas toimus Metsatöllu läbimurre?

Läbimurre toimus 2004. aastal albumiga «Hiiekoda». Me veel mõtlesime enne plaadi tegemist, et kas teeme 300 või 500 plaati, aga tehasest öeldi, et rahaliselt on mõttekas teha juba 1000 tükki. Need müüdi läbi kahe päevaga ja siis saime aru, et nüüd on midagi muutunud ja oleme õigel ajal õiges kohas olnud.

Tegelikult olid «Hiiekoja» laulud juba mitu aastat varem valmis, aga toona ei huvitunud neist keegi. Sellise muusika austajate ringkond oli umbes 150 inimest.

Kuidas teie kuulajaskond nii järsult kasvas?

Võib-olla on see natuke ka minu teene, sest võtsin selle bändi-asja suuremalt ette. Kõigepealt tegin Rock Cafés plaadi esitluse. Sellest, miks väike underground bänd peab suure presentatsiooni tegema, ei saanud muidugi keegi aru. Aga minu jaoks ei ole olemas sellist mõistet nagu underground bänd.

Mis tähendus on teie muusikavideol «Hundi loomine»?

See on praegu meie esimene ja ka ainuke muusikavideo, mille autor on Liina Paakspuu, kellel hiljuti valmis ka mängufilm «Soovide puu». Toona tegi ta selle kooli õppetööna.
Mina arvan, et tegelikult seisnes Metsatöllu läbimurre 2002. aastal ka selles videos. Nii kui see «Seitsme vapra» hulka pääses ja esimese koha võitis, olid 2 Quick Start ning teised tolle aja diskokuningad kohe seljatatud.

Mis on kännupill ja haisutrumm ning kust te neid hangite?


Kännupilli tegi meie bändi bassimees ise, sest meil oli vaja sellist pilli, kus on üks keel. Selle jaoks puuris ta kännu seest tühjaks ja pani ühe keele külge. Haisutrumm on tegelikult üks šamaanitrumm, aga selle pealmine nahk on valesti pargitud ja alati, kui see meil kaasas on, haiseb auto pärast nädal aega.

Ükskord, kui ilma autota Soomes käisime, tõmbusid kõik inimesed laevas meist kaugele eemale, sest haisutrumm vedeles laua all. Nüüd see haiseb õnneks juba natuke vähem, sest on üle viie aasta vana.

Eelmisel aastal sõlmisite lepingu Soome plaadifirmaga. Kas nüüd on plaanis välismaa muusikaturule murda?

Tegelikult oleme sinna juba murdnud. See Soome plaadifirma on Universali oma ja järgmisel aastal ilmubki meil nende alt esimene plaat, mis läheb müügile üle kogu maailma. Need tiraažid algavad 50 000st.

Milline tuleb juubelipidu Rock Cafés?

Võtame natuke vabamalt ja teeme natuke pikema kava. Esitame läbi aegade parimaid lugusid ja räägime laulude vahele ka mõne naljajutu.

Võtsime Zetod ka punti. Kunagi, kui keegi neist midagi ei teadnud, siis meie nad avastasime ja võtsime oma tuurile soojendama. Nad on bänd, kes paneb rahva kohe esimese looga käima ja tekitab hea meeleolu.

Lisaks valmib reedeks meie uus kogumik. See on viimane plaat, mis me ise Eestis võime teha. Edasi jätkame juba Universali plaadifirma alt.

Metsatöll annab koos ansambliga Zetod sünnipäevakontserdi reedel kell 20 Tallinnas Rock Cafés.

Metsatöll


•    Lauri Õunapuu – laul, kitarr, torupill, kandled, viled ja muud rahvapillid


•    Raivo Piirsalu – laul, basskitarr ja kännupill


•    Marko Atso – laul, trummid ja haisutrumm


•    Markus Teeäär – laul ja kitarr


•    Laulude sõnad on inspireeritud eestlaste muistsest vabadusvõitlusest


•    Folk-metal bänd on müünud üle 30 000 plaadi


•    Neil on ilmunud seitse CDd ja muusikavideo


•    Järgmisel aastal ilmub plaat Universali plaadifirma alt


Allikas: PM
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles