Twitteri abil on võimalik mässe ennustada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Twitteri abil on võimalik mässe ennustada
Twitteri abil on võimalik mässe ennustada Foto: SCANPIX

Briti Bristoli ülikooli teadlaste sõnul on võimalik mikroblogi Twitter abil tulevasi mässe ennustada.

Teadlaste sõnul ilmusid Twitterisse kaua aega enne seda, kui Londonis möödunud aasta augustis noortemäss toimus, vihased ja mässama kutsuvad kirjutised, edastab The Telegraph.

Uuriti 140 või vähemast tähemärgist koosnevate sõnumite tooni. Leiti, et juba suve alguses oli Twitteris varasemast rohkem vihase alatooniga kirjutisi.

Kuid sama uuring näitas ka seda, et möödunud aasta aprillis kahanes Twitteris vihaste sõnumite arv just enne prints Williami ja Kate Middletoni pulmi.

Teadlaste sõnul oli sellel positiivsel sündmusel massidele rahustav efekt.

Teadlased töötasid läbi 500 miljonit lühisõnumit, mis saadeti kümne miljoni kasutaja poolt ajavahemikus suvi 2009 kuni 2012. aasta algus.

Teadlasi huvitas samas, kas majanduslangus kajastus ka Twitteri sõnumites.

Negatiivsete sõnumite hulk kasvas, kui Suurbritannia valitsus teatas avaliku sektori kärbetest. Uurijate sõnul näitas enamik sõnumeid sotsiaalsete pingete kasvu ja rahulolematust.

«Sotsiaalmeedias on suur hulk masside poolt edastatavat informatsiooni. Positiivsed sündmused, nagu näiteks kuninglikud pulmad, kahandasid viha, kuid hiljem vihaste sõnumite hulk kasvas uuesti,» teatas uurija.

Twitteri sõnumite analüüsis võeti aluseks sõnad, mis tähistavad erinevaid tujusid ja tundeid. Mida enam kasutajad vastavaid sõnu kasutasid, seda kindlamalt need näitasid meeleolu.

Sõbrapäev, jõulud ja halloween kajastusid samuti Twitteri sõnumite muutuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles