Titanicu leidja: turistide viimine laevavrakki vaatama hävitab selle

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robert Ballard
Robert Ballard Foto: SCANPIX

USA okeanograaf Robert Ballard leidis Titanicu vraki 1985. aastal ja see asub 3700 meetri sügavusel Atlandi ookeanis.

Ballardi sõnul ei tohiks turiste selle laevavraki juurde viia, kuna nad võivad jäänused hävitada, edastab Yahoo News.

Ballard avaldas oma arvamust seoses sellega, et 14. aprillil möödus 100 aastat selle kuulsa laeva hukust.

«Turistid sõna otseses mõttes hävitavad selle laeva. Kui allveelaev sellele laskub, saab niigi hävimisohus tekk veelgi kannatada. Laevavrakile tekitatakse vigastusi, mis kiirendavad selle hävingut. Samuti võib turistidest prügi maha jääda,» lausus Ballard.

Ballardi sõnul on kõige drastilisemaks näiteks paar, kes lasi Titanicu tekile laskunud allveelaevas end paari panna.

«See on absurdne odava kuulsuse tagaajamine. Öelda, et näete meie abiellusime Titanicul. Titanicut võib uurida, kuid mitte puutuda,» jätkas Ballard.

Ballardi arvates päästaks Titanicu vraki täielikust hävingust ning säästaks teda ka järeltulevatele põlvedele, kui ta üle värvida.

«Titanic oleks võimalik üle värvida. Tänapäeval ehitatakse supertankereid, mis on nii suured nagu jalgpalliväljakud. Neid tankereid ei saa renoveerimiseks kuivdokki tagasi viia, vaid neid remonditakse vees. Titanicu puhul saaks värvimiseks kasutada roboteid ning värvi, mida saab peale tõmmata vee all,» selgitas Ballard.

Ballardi sõnul esitab ta Kanada valitsusele palve lubada tal Titanic üle värvida. Titanicu vrakk asub Kanada Newfoundlandi rannikust 608 kilomeetri kaugusel.

Titanicu leidja arvates tuleks vrakki valvama panna robotid, mis annaksid teada ebaseaduslikest sissetungijatest sellele vrakile.

«Kui ma Titanicu vraki 1985. aastal leidsin, oli sellelt laevalt eluga päästnuid elus veel 24 inimest. Nad soovitasid mul see vrakk rahule jätta, kuna see oli samas neile kallite inimeste hauapaik,» meenutas Ballard.

Titanicust on nüüdseks saanud kultuurifenomen ning selle laeva hukkumise vastu huvi ei ole vaibunud.

Titanic põrkas oma esmareisil Southamptonist New Yorki jäämäega kokku. Kokkupõrge toimus 14. aprillil 1912 laeva aja järgi kell 23.40. 15. aprilli varahommikul vajus kaheks murdunud alus Atlandi ookeani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles