Marsilt leiti elu juba 1976. aastal?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viking Lander mudel
Viking Lander mudel Foto: Wikipedia.org

Rahvusvaheline teadlasterühm analüüsis uuesti USA kosmoseagentuuri NASA Viking Lander roboti poolt 1976. aastal tehtud Marsi pinnaseproove.

Uurijate arvates võidi Marsilt leida orgaanilist materjali juba 36 aastat tagasi, edastab AFP.

Marsi pinnaseproovidest võidi leida juba siis märke mikroobide elutegevusest.

Enamik uurijaid oli siis veendunud, et tegemist on geoloogiliste protsesside, mitte elumärkidega.

Selline arvamus kehtis kuni nüüdse uuringuni.

Nüüd tehtud uuringus lähenesid teadlased pinnaseproovidele teise nurga alt. Nad analüüsisid pinnaseproovide koostise keerukust. Elusorganismid on keerukama koostisega kui eluta.

Uus uuring näitas, et Marsi vanades pinnaseproovides leidus sarnasust Maalt kogutud pinnaseproovidega.

Kriitikute arvates ei pea uurijaterühma otsus Marsil leiduva elu kohta paika, kuna veel ei ole olemas meetodit, mis väga täpselt eristas bioloogilisi protsesse mitte bioloogilistest.

Californias asuva Kecki meditsiiniülikooli bioloog Joseph Miller tunnistas, et tema juhitud grupi uus uuring ei ole täiesti vettpidav.

Samas aga on ta veendunud, et nimetatud uuring seadis kahtluse alla laialt levinud arvamuse, et Masrilt ei leitud märke bioloogilistest protsessidest.

Milleri sõnul on ta 99 protsendi ulatuses kindel, et Marsil leidub elu.

«Lõpliku tõendusmaterjali saame siis, kui Marsi baktereid filmida õnnestub. NASA peaks saatma sinna uue uurimisaluse, millel on nii kaamera kui mikroskoop,» selgitas Miller.

Miller ja ta meeskond jätkavad Viking roboti kogutud pinnase analüüsimist, leidmaks lisatõendeid selle kohta, kas Marsil võib elu leiduda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles