Nädala plaat

, muusikakriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amadou & Mariam
Amadou & Mariam Foto: promo

Amadou & Mariam
Folila
(Because)

Hinne 5

Maailmamuusika kohtub popiga

Amadou & Mariam, pimedatest muusikutest koosnev paar nii lava- kui pereelus, sai maailmamuusika superstaariks 2005. aasta plaadiga «Dimanche à Bamako», ehkki Lääne-Aafrikast, hetkel sisesõjast räsitud muremaalt Malist Pariisi kolinud duo oli selleks ajaks tegutsenud juba pikemat aega. Järgmine album «Welcome To Mali» ilmus 2008 ja nõnda on Amadou & Mariami uut albumit oodatud juba neli pikka aastat.  

«Folila» ei vea alt fänne ega eklektilisema maitsega kõigesööjaid. Aja vaimule kohaselt on New Yorgis, Bamakos ja Pariisis salvestatud-miksitud bambara-, prantsus- ja ingliskeelsel albumil hulgaliselt külalisi.

Õnneks pole aga nendeks linnukese ega müügiedu nimel kutsutud superhüpermegastaarid, nagu Elton John või Celine Dion, vaid artistid, kel näikse tõesti Amadou ja Mariami musta juurtemuusikaga seos ja side olevat: Scissor Sistersi Jake Shears, TV On The Radio, räpparid Theophilus London ja Ebony Bones, lauljad Santigold ja Bertrand Cantat (lausa neljas loos) jt.

Kõik külalisetteasted pole võrdselt veenvad, kuid õnneks ei suuda või ei söanda keegi ka päriselt kahe peakangelase kodukamarale tungida. Nii on albumi tuumaks ikkagi autentne afromuusika, mida on sageli nimetatud ka Aafrika bluusiks. Sisulises, olemuslikus mõttes polegi selline määratlus väga vale, seda enam, et kogu bändikõla keskne komponent on kahtlemata Amadou Bagayoko kitarr, mille kibe keevitamine on küllap mokkamööda isegi rokisõbrale.   

«Folila» asemel pidi algselt ilmuma kaks albumit: New Yorgis salvestatud crossover-projekt ja Malis üles võetud rõhutatult traditsioonikeskne plaat. Töö käigus sulasid kaks ketast üheks ja mul on hea meel, et sellise optimeerimise juures saavutas ülekaalu juurtetruu mali muusika, mis pole spetsiifiliste helilaadide ja rütmika tõttu kaugeltki nii kergelt kuulatav kui näiteks kompromissitult gruuviv nigeeria afrobiit või võrgutavalt tantsuline kongo soukos.

Kuid Amadou ja Mariam segavad oma positiivse hoiaku, intensiivse laululaadi, elektriseeriva kitarri ja Aafrika rütmide maagiaga sellegipoolest kokku nõiarohu, mille toimele on raske vastu panna.

Kuidas see mikstuur, millele on mõõdutundeliselt lisatud ka komponente kahvanäolisest muusikamaailmast, kontserdil  mõjub, saab kuulata juba järgmisel reedel Tallinnas. Õnneliku juhuse läbi on just festival Jazzkaar üks esimesi kohti maailmas, kus Amadou ja Mariami üheksaliikmeline bänd oma alles tosina päeva eest ilmunud plaati esitleb.



 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles