«Alpimaja» alustab: valitsus salgab juhtunut

Hendrik Alla
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kärt Tomingase ja Ivo Uukkivi tegelaskujud pressifotograafide turmtules.
Kärt Tomingase ja Ivo Uukkivi tegelaskujud pressifotograafide turmtules. Foto: Mihkel Maripuu

Dopinguskandaali käsitleva telesarja «Alpimaja» fookuses pole mitte suusatajad, vaid hoopis Eesti naisujumiskoondis. «Me ei tahtnud paljukannatanud Eesti suusatamist rohkem peksta,» ütles sarja idee autor Ken Saan. «See on pieteediküsimus.»


Dopinguga on pahuksis paljude vastupidavusalade sportlased. Miks ikkagi ujujad, mitte näiteks jalgratturid? Saan rääkis, et esimesena tulid asja arutades meelde omaaegsed Saksa DV mehelikud ja karvased naisujujad. Pealegi võimaldab ujujate kasutamine audiovisuaalselt huvitavaid basseinivõtteid.

Esimene osa algab kõrge lennuga: filmiti 3000 meetri kõrgusel Šveitsi Alpides. ERRi juhatuse liikme Hanno Tombergi sõnul on viieosalise sarja eelarve peaaegu 100 000 eurot.

Vesistavad silmad

Dopinguskandaali pressikonverents meenutab jälle peensusteni Veerpalu juhtumit. Ainult et keerutamise asemel võtab treener Eha Köster (Laine Mägi) süü enda peale ja kibedate mehepisarate asemel vesistavad õrnad naisesilmad.

«Alpimaja» stsenaarium pärineb ulmekirjanik Indrek Hargla («Apteeker Melchiori» sari) sulest, kes aprillis lõpetas töösuhte välisministeeriumiga, et täielikult kirjutamisele pühenduda. See on tema esimene stsenaarium.

Hargla on intervjuus Postimehele (30. jaanuaril) öelnud, et meediat ta ise ei jälgi. «Aga eks ta tuleb ise sinu juurde, ega silmi ei saa kinni pigistada,» ütles Hargla «Alpimaja» tausta kohta. «Näiteks on seal kolm ajakirjanikutüüpi.»

Toomas Lainvee (Raivo Rüütel) on vabariigi sünniaegade staarajakirjanik, kes on andnud truudusvande oma tööle. Mihkel Kull (Rein Pakk) on tänapäevane ja agressiivsem teleajakirjanik, keda ei huvita mitte tõde, vaid sentsatsioon, reiting, populaarsus, efektsus. Kädi Kaarelson (Laura Peterson) jälle on noor algaja usin telereporter, kes otsib oma läbilöögihetke, oma teemat.

«Sellised need tüübid on,» ütles Hargla. «Ega selliste tüüpide väljamõtlemiseks ei pea ise kogu aeg lehti lugema.»

Kui Hargla kirjutama asus, oli näitlejatest paigas vaid sarja peategelast Martin Kütti mängiv Ivo Uukkivi (kes on ühtlasi produtsent), nii kirjutas ta pigem sündmustele kui konkreetsetele näitlejatele mõeldes.

Eeltöö käigus luges ta hoolega biokeemiat ja spordimeditsiini puudutavaid materjale. «Mõnes dopinguvaldkonnas teeksin eksami ära küll,» kinnitas autor. «Või oleks kirjutamise ajal teinud.»

Isamaa pale puhtaks

Ulmeliseks läheb asi just Uukkivi tegelaskuju ümber, kes on Eestist pärit maailmatasemel spin doctor ehk meediavõlur. Kui dopinguskandaal järjest paisub ja riigi valitseva partei, valitsuse liikmete ja farmaatsiatööstuse räpased seosed ähvardavad päevavalgele tulla, sõidutatakse Kütt isamaa palet puhtaks pesema.

Sellele, et selles hüpoteetilises Eestis pole võimul just sotsiaaldemokraadid, viitab stseen, milles Kütt ühe käeviipega vallandab kogu senise PR-meeskonna. Eesti valitsus käitub nagu ikka telesarjavalitsused: salgab juhtunut. Kuidas, näeb esimest korda täna õhtul.

1 küsimus

Kas 100 000 eurot viie osa eest on palju või vähe?

Toomas Kirss
«Pilvede all» ja «Kelgukoerte» produtsent


«Mis mõttes vähe? Kui keegi maksaks meie sarjade eest sellist raha, saaks mingid asjad teha sada protsenti luksuslikumalt. Sarja «Pilvede all» eelarve on tunduvalt väiksem. Sellist raha ei ole minu andmetel Eestis ühegi sarja eest makstud, see on Eesti kalleim telesari. Selle raha eest võib Šveitsi Alpides filmida ja veel Šveitsi näitlejatega.»

Raivo Suviste
«Kodu keset linna» ja «Kättemaksukontori» produtsent


Kas 500 eurot ülikonna eest on palju või vähe? Sõltub ülikonnast. «Kodu keset linna» ja «Kättemaksukontori» hindade vahe on umbes viis korda. «Alpimaja» ma ei oska enne vaatamist hinnata.

«Alpimaja», viieosaline telesari

•    Filmistuudio Kalevipojad (2012)

•    ETVs täna õhtul kell 20.00, kordus laupäeval kell 12.05

•    Produtsendid Ken Saan ja Ivo Uukkivi, lavastaja Gerda Kordemets, režissöör Margus Sikk. Osades: Ivo Uukkivi, Kärt Tomingas, Jaanus Rohumaa, Uku Uusberg, Laine Mägi, Raivo Rüütel, Rein Pakk, Laura Peterson jt

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles