Relvaga inimene võib näida suuremana

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teadusväljaanne PLoS ONE avaldas California ülikoolis tehtud uuringu, mille kohaselt relvaga inimene võib tegelikkusest suurema ja tugevamana näida.

Uurijate sõnul ei ole relvatoru ees seisjal vahet, kas relva hoiab käes tossike või tõeline jõhkard.

Teadlased selgitasid, et inimene langetab ohu ja vastase suuruse kohta otsuse alateadlikult.

USA teadlaste tehtud uuringus osales üle 600 inimese. Katsealused vaatasid pildiseeriat, millel oli näha mehe kätt silikoonist püstoli, elektritrelli, sae ja päris püstoliga.

Piltidel oli näha vaid käsi ja ese.

Pärast piltide vaatamist pidid katsealused arvama, kui suured ja tugevad või vastupidi nõrgad võivad olla esemeid hoidnud mehed.

Tulemused näitasid, et õige relva hoidjat peeti suuremaks ja lihaselisemaks kui teisi asju hoidnuid.

See kehtis hoolimata sellest, et asju hoidnud meeste käed olid enamvähem ühesuurused. Pildiseeriad olid üles ehitatud nii, et erinevas käes sai näha järgemööda kõiki nelja eset.

Relva hoidnut peeti teistest 17 protsendi võrra suuremaks ja tugevamaks. See kehtis nii silikoonist relva kui pärisrelva hoidnu kohta.

Välistamaks popkultuuri mõju, milles relvakandjaid kujutatakse suure ja tugevana, tegid uurijad veel teise katse. Selles 100 uut katsealust vaatas pilte, milles oli näha kätt kas kööginoa, pintsli või veepüssiga.

Katsealused pidid teatama, milline neist esemetest tundub nende jaoks kõige ohtlikum ning milline ese sobib kokku mehe, naise ja lapsega.

Tulemused näitasid, et kõige ohtlikumaks peeti kööginuga ja seda seostati enamasti naisega.

Pärast seda tehti fotod, millel nimetatud kolme eset hoiab mehekäsi. Neid pilte näidati 500 uuele katsealusele ning paluti rääkida, millisena katsealused asja hoidjat näevad.

Ohtlikuks peetud eset ehk siis kööginuga hoidnud käe omanikku peeti suuremaks ja tugevamaks kui teisi asju hoidnud käe omanikke.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles