Laikude tumenemine paljastab isaste kaelkirjakute vanuse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaelkirjakud
Kaelkirjakud Foto: SCANPIX

Teadlaste sõnul saab isaste kaelkirjakute vanust teha kindlaks nende nahavärvi järgi.

33 aasta pikkune uuring Aafrikas Zambias kinnitas, et kaelkirjakute nahal olevad pruunid laigud muutuvad loomade vananedes tumedamaks, edastab BBC.

Uurijad salvestasid pika aja jooksul tehtud uuringu käigus erinevate kaelkirjakute nahavärvi. Nahavärvivõrdlused aitasid kokku panna pildi, kuidas kaelkirjakud elu jooksul muutuvad.

Isaste kaelkirjakute nahavärvi muutust seostatakse testosteroonitaseme muutusega.

Jaapani Kyoto ülikooli loodusuuringute keskuse esindaja Fred Bercovitch ja Phil Berry uurisid Aafrikas kaelkirjakuid alates 1970. aastatest.

Kolme aastakümne ajal kogutud materialist valmib nüüd teadustöö. Uuringu tulemused avaldatakse ajakirjas Journal of Zoology.

Juba varem oli teada, et kaelkirjakute nahal olevad pruunid laigud muutuvad ajaga tumedamaks, kuid ei teatud, millal see alguse saab.

«Me suutsime kokku viia kaelkirjakute vanuse ja spetsiifilised muutused nahal. Värvimuutus on nagu vananeva kaelkirjaku biomarker,» selgitas Bercovitch.

Teadlased avastasid, et isastel kaelkirjakutel algas nahamuutus 7 – 8-aastaselt. Kahe aastaga muutusid helepruunid laigud peaaegu süsimustaks.

«Kui vaadata tumenemise tekke aega, siis saab see alguse kaelkirjakute puberteedi ajal. Seda mõjutab testosteroon,» selgitas uurija.

Isased kaelkirjakuid saavad suguküpseks kümneaastasena.

«Arvame, et tumenema hakkavad laigud näitavad kaaslastele, et see isane kaelkirjak on puberteedieas. Selliseid kaelkirjakuid saab võrrelda teismeliste poistega, kes oma lihaseid näitavad, et tüdrukutele meeldida,» lisas uurija.

Teadlaste uuritud Thornicrofti kaelkirjakud elavad vaid Ida-Zambias Lõuna-Luangwa oruse ning on üks üheksast kaelkirjakute liigist. Erinevasse liikidesse kuuluvatel kaelkirjakutel on kehal erinevad laigud.

Kaelkirjakud on maailma pikimad loomad, kes sündides on umbes 1,8-meetrised.  Täiskasvanud isaste kaelkirjakute pikkus võib olla 5,3 meetrit.

Kaelkirjakute peas on sarve sarnased mügarad, millega nad omavahel võitlevad.

Kaelkirjakute ladinakeelne nimetus on Giraffa camelopardalis ja see tähendab «kaamel, kes on nagu leopard».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles